O misiune a Comisiei Europene pentru evaluarea situatiei economiei romanesti soseste marti la Bucuresti, iar misiunea Fondului Monetar International va veni pe 15 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre autoritatile romane si Comisia Europeana, a declarat luni, pentru Agerpres, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici."Misiunea FMI vine pe 15 iulie. Maine vine Comisia Europeana. Acum vin separat. Mai intai Comisa Europeana, pana la finalul lunii, iar din 15 iulie vine Fondul Monetar International. Dar este foarte important pentru ca acea misiune depinde de aceasta a Comisiei Europene", a precizat Ministrul Finantelor.

La inceputul acestei luni, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Guillermo Tolosa, a aratat ca proiectul de Cod Fiscal aflat in prezent in dezbatere parlamentara va trebui revizuit semnificativ pentru ca, altfel, Guvernul nu va reusi sa se incadreze in tintele de deficit stabilite cu institutiile financiare internationale pentru 2016.

El a precizat ca discutiile din cadrul misiunii tehnice, care a avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, insa FMI asteapa de la Guvernul Romaniei decizii care sa duca la imbunatatirea situatiei viitoare, astfel incat sa se poata modifica proiectia asupra deficitului si sa se incadreze in tinte, pentru ca programul sa continue cu succes.

Pe de alta parte, GuillermoTolosa a spus ca au existat discutii intense si in ceea ce priveste reformele structurale. "Am vazut ceva progrese in ceea ce priveste pretul la energie si situatia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost recent luate niste decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este in mijlocul preocuparilor noastre, are pierderi mari si credem ca trebuie sa avem o intelegere profunda de ce exista aceste pierderi si sa se ia masuri pentru a rezolva problemele", a mai spus reprezentantul FMI.

Actualul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International urmeaza sa se incheie in luna septembrie a acestui an.