Din cei circa 7.000 de expati care lucreaza in pozitii de middle si de top management in Romania, cei mai multi sunt in domeniul bancar, farmaceutic si IT. Pentru multinationalele care ii aduc, acestia reprezinta niste costuri mai mari cu circa 40% fata de cele pe care le-ar avea cu un salariat local, dar filozofia companiei mama impune standarde pe care -cel putin in prima faza- doar expatii reusesc sa le impuna. Din acest punct de vedere (al celor mai scumpe orase pentru expati), Bucuresti a trecut pe locul 178 in 2015 (de pe 169, anul trecut), potrivit unui studiu al firmei Mercer. Ca idee, orasele europene, africane si asiatice domina topul celor mai scumpe orase pentru expati, iar orasele din Europa Centrala si de Est au scazut in clasament ca urmare a deprecierii monedelor locale fata de dolarul american.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fluctuatiile valutare, cauzate de tulburari economice si politice, contribuie la cresterea costului programelor de mobilitate ale angajatilor din organizatiile care se afla in proces de globalizare pentru a deveni competitive si pe alte piete. Instabilitatea pietelor imobiliare si inflatia au un impact semnificativ asupra costului total al companiilor.

Studiul anual Cost of Living- Mercer

"Pe masura ce economia mondiala devine din ce in ce mai interconectata, 75% dintre companii se asteapta ca numarul angajatilor expatriati sa ramana stabil sau sa creasca in urmatorii doi ani pentru a raspunde nevoilor de business.", a declarat Ilya Bonic, Presedinte si Partener Senior, Mercer Talent. "Trimiterea angajatilor in strainatate este necesara pentru a concura in piata si pentru a pastra cei mai talentati angajati, iar angajatorii au nevoie de o intelegere completa si precisa a costului implicat", mai spune acesta.

Inainte de criza, in Capitala lucrau aproape 17.000 de expati, dar strategiile de reducere a cheltuielilor au facut ca multinationalele sa prefere angajarea de forta de munca locala. In banking de pilda, salariile din top management variaza intre 100.000-1.000.000 de euro anual, in functie de talia bancii, de sistemul de bonusare samd. Un manager local poate fi platit cu doar 60% din aceste sume, ceea ce pentru multinationala inseamna o reducere importanta de costuri.

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati. Pe primul loc se afla insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca un oras scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate.

Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N`Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, Pakistan (205).

Studiul Mercer Cost of Living este creat pentru a ajuta companiile multinationale si guvernele sa determine nivelul de remuneratie corespunzator pentru angajatii transferati in strainatate. Orasul New York este folosit drept referinta, astfel ca toate celelalte orase sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt masurate fata de dolarul american.

Studiul acopera 207 orase de pe cinci continente si masoara comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare dintre aceste localitati. Acestea includ si costuri aferente transportului, spatiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice si serviciilor de divertisment.

"Faptul ca angajatii potriviti se afla in locurile potrivite este mai important decat oricand pentru a gestiona procesul de globalizare prin alinierea strategiilor referitoare la angajati si la mobilitatea acestora.", a spus Bonic. "Remunerarea corecta a angajatilor este foarte importanta, dar si costisitoare."

Potrivit lui Bonic, acest lucru este deosebit de important mai ales pentru programele de mobilitate aflate in curs de dezvoltare, cu o piata mai mica de candidati si cu nevoi de business mai mari pentru a trimite angajatii in strainatate. Este esential ca aceste organizatii sa aiba date exacte si transparente atunci cand analizeaza o recompensare echitabila a angajatilor, in conformitate cu cerintele pietei.

  • Europa, Orientul Mijlociu si Africa

Trei orase europene se afla in top 10 cele mai scumpe orase pentru expati. Zurich (3), cel mai scump oras european, este urmat de Geneva (5) si de Berna (9). Elvetia ramane una dintre cele mai scumpe tari pentru expatriati, ca urmare a cresterii majore a francului elvetian fata de euro.

In afara de orasele din Anglia, orasele din Europa de Vest au scazut in clasament, in principal din cazul slabirii monedelor locale fata de dolarul american. In timp ce Londra (12) isi pastreaza pozitia, Aberdeen (82) si Birmingham (80) urca in clasament. Paris (46), Viena (56) si Roma (59) au scazut cu 19, 24, respectiv 28 de locuri. Orasele germane Munchen (87), Frankfurt (98) si Berlin (106) au scazut semnificativ, precum si Dusselforf (114) si Hamburg (124).

"In ciuda cresterii moderate a preturilor in cele mai multe dintre orasele europene, monedele din Europa s-au depreciat fata de dolarul american ceea ce a facut ca orasele din vestul Europei sa mearga in josul clasamentului", a explicat Constantin-Metral. In plus, mai spune acesta, si alti factori precum economia zonei Euro, scaderea ratelor dobanzilor si cresterea somajului au avut un impact in aceste orase.

Ca rezultat al slabirii monedelor locale fata de dolarul american, cele mai multe orase din Europa de Est si Centrala au scazut de asemenea in clasament. Praga (142), Budapesta (170) si Minsk (200) au scazut cu 50, 35 si, respectiv, 9 locuri, cu toate ca pretul chiriilor s-a mentinut in aceste localitati. Si Bucurestiul se afla in aceasta situatie, trecand de pe pozitia 169 de anul trecut pe 178 in 2015. Sofia si Belgradul urmeaza trendul si ajung pe pozitia 187, respectiv, 196, ramanand in continuare mai ieftine decat Bucurestiul. Varsovia prezinta de asemenea o scadere a costurilor de intretinere si ajunge pe 175, de pe pozitia 142 in 2014.

Moscova (50) si St. Petersburg (152) au scazut cu 41, respectiv 117 pozitii, ca urmare a deprecierii semnificative a rublei rusesti fata de dolarul american, scaderii pretului petrolului, dar si lipsei de incredere in moneda proprie dupa ce tarile vestice i-au impus Rusiei sanctiuni.

Tel Aviv (18) este si in acest an cel mai scump oras din Orientul Mijlociu, urmat de Dubai (23), Abu Dhabi (33) si Beirut (44), toate dintre acestea urcand in clasament in acest an. Jeddah (151) continua sa fie cel mai ieftin oras din regiunea sa, cu toate ca a urcat 24 de pozitii fata de anul trecut.

"Multe monede din Orientul Mijlociu sunt ancorate de dolarul american, ceea ce a impins in sus orasele in clasament. Cresterea abrupta a costurilor chiriei pentru expatriati, in special in Abu Dhabi si in Dubai, a contribuit de asemenea la urcarea oraselor in clasament ", a declarant Constantin-Metral.

Mai multe orase din Africa continua sa fie printre cele mai scumpe, reflectand costurile ridicate de trai si preturile mari ale bunurilor pentru expatriati. Luanda (1) ramane orasul cel mai costisitor din Africa si la nivel global, urmata de N'Djamena (10), Victoria (17) si Libreville (30). Cu toate ca a urcat 5 pozitii, Cape Town (200) ramane cel mai ieftin oras din regiune, reflectand slabirea randului sud-african fata de dolarul american.

  • America

Orasele din Statele Unite au urcat masiv pe scara celor mai scumpe orase din lume datorita aprecierii dolarului american fata de alte monede importante. In timp ce New York (16), orasul cel mai bine pozitionat din regiune, si-a pastrat aceeasi pozitie ca anul trecut, orase de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles (36) si Seattle (106) au urcat 26, respectiv, 27 de locuri. Cleveland (133) si Winston Salem (157) sunt cele mai ieftine orase pentru expati din SUA.

Nathalie Constantin-Metral, Principal Mercer, responsabila pentru intocmirea clasamentului, a declarat: "Cresterea zdrobitoare in clasament a oraselor din SUA din acest an se datoreaza fara indoiala puterii dolarului american raportat la celelalte monede din intreaga lume."

In America de Sud, Buenos Aires este cel mai scump oras, urcand 67 de locuri si ocupand in acest an pozitia 19. Urcarea acestuia se datoreaza cresterii puternice a pretului bunurilor si serviciilor. Capitala Argentinei este urmata de Sao Paolo (40) si Rio de Janeiro (67). Alte orase din America de Sud care au urcat in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati sunt Santiago (70) si Managua (199). Caracas, Venezuela, a iesit din top din cauza situatiei complexe a monedei ¬ pozitia sa ar fi variat foarte mult in functie de cursul valutar oficial folosit.

Orasele canadiene au scazut in clasamentul acestui an, cel mai scump oras, Vancouver, ajungand pe locul 199, dupa o pierdere de 23 de pozitii. Toronto (126) a pierdut 25 de locuri, in timp ce Montreal (140) si Calgary (146) au scazut cu 17, respectiv 21 de pozitii. "Dolarul canadian continua sa se deprecieze fata dolarul american, cauzand scaderi majore in clasamentul acestui an", a explicat Constantin-Metral.

  • Asia Pacific

Cinci dintre primele 10 orase din clasament din acest an sunt in Asia. Hong Kong (2) este cel mai scump oras ca urmare a monedei sale ancorate de dolarul american si a cresterii costul de trai la nivel local. Acest centru financiar global este urmat de Singapore (4), Shanghai (6), Beijing (7), precum si de Seul (8) - toate urcand in clasament, cu exceptia orasului Singapore care a ramas pe o pozitie constanta. Tokyo (11) a scazut cu patru locuri.

"Orasele japoneze au continuat sa scada in clasamentul din acest an, ca urmare a slabirii yenului japonez fata de dolarul american", a declarat Constantin-Metral. "Pe de alta parte, orasele chineze au avansat in clasament datorita consolidarii yuanului chinez si costurilor ridicate ale bunurilor de larg consum pentru expatriati."

Orase australiene au continuat sa scada in clasament ca urmare a deprecierii monedei locale fata de dolarul american. Sydney (31), cel mai scump oras din Australia pentru expati, a scazut cu 5 locuri fata de anul trecut, alaturi de Melbourne (47) si Perth (48), care au scazut cu 14 si, respectiv, 11 pozitii.

Cel mai scump oras al Indiei, Mumbai (74), a urcat 66 de locuri in clasament datorita cresterii sale economice rapide, inflatiei pe cosul de bunuri si servicii, precum si datorita monedei stabile in raport cu dolarul american. Acesta este urmat de New Delhi (132) si Chennai (157) care au crescut in clasament cu 25 si, respectiv, 28 de puncte. Bangalore (183) si Calcutta (193), cele mai ieftine orase din India, au urcat de asemenea in clasament.

Tot in Asia, Bangkok (45) a crescut cu 43 de locuri fata de anul trecut. Hanoi (86) si Jakarta (99) au urcat de asemenea in clasament, cu 45, respectiv, 20 de locuri. Karachi (205) si Bishkek (207) raman cele mai ieftine orale din regiune pentru straini.