"Inainte de criza, jucatorii din sistemul bancar luptau pentru cota de piata. Aceasta lupta nu era proprie numai Romaniei, ci era valabila la nivelul tuturor pietelor emergente. In acest peisaj noi vedeam clientii care la randul lor beneficiau de cresteri extrem de importante ale afacerilor. Se lua in calcul un coeficient de crestere anuala a afacerilor de 30-40-50%. Si bancile traiau, sa stiti, in propriul lor bubble. Clientii isi imaginau ca ziua de maine va fi tot mai buna iar bancile isi imaginau ca nu va veni criza. Cand ea a venit, multe din creditele acordate deja erau disproportionate fata de bilanturile firmelor. Daca aveai afaceri de 10 milioane, luai un imprumut de la banca de 6 milioane sperand ca la anul vei rula 15 milioane. Cand insa in anul urmator in loc de 15 milioane, afacerile ti s-au restrans la 6 milioane, creditul a devenit insuportabil.", a explicat joi presedintele Alpha Bank si al ARB, Sergiu Oprescu la Summitul Bancar: Banking 365 – Banca Viitorului.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank RomaniaFoto: Ager Press

Seful Alpha Bank nu a dorit sa comenteze despre situatia din Grecia, el conducand o banca romaneasca cu capital elen.

Bancile nu facusera niciodata o testare reala a sistemului juridic si a mecanismelor de executare silita, a mai spus Oprescu. "Aceste lucruri le-am descoperit in timpul crizei si pe baza acestor descoperiri s-au re-formatat politicile de risc ale bancilor. S-a intrat pe o reglementare acerba pentru evitarea unor crize similare. Bancile si-au inasprit politicile de risc si au cerut sa finanteze tot mai mult pe baza de colateral. Numai ca valoarea colateralului a scazut. Am intrat in ceea ce se cheama efectul de foarfeca, iar asta a redus capacitatea de creditare.

Am comunicat gresit, ceea ce a dus la o lipsa de incredere in sistemul bancar. Noi avem acum un sistem bancar care poate credita, are lichiditate mai mult decat suficienta. Un argument in defavoarea creditarii este supra-reglementarea in Europa, o tendinta la care trebuie sa raspunda. Noi suntem intermediari care trebuie sa recompensam capitalul care urmareste cresterea. Daca nu reusim sa recompensam acest capital, el pleaca in zone in care este recompensat", a mai punctat seful Alpha Bank.

Pentru ca bancile sa reia creditarea e nevoie sa re-sincronizam ciclul financiar cu cel economic, crede seful Alpha Bank." In ciclul economic suntem pe crestere, dar ciclul financiar este in continuare in scadere", a conchis Oprescu.

Creditul neguvernamental total s-a redus cu 4,4% in termeni reali la finele lunii trecute. Fata de 31 martie 2015, creditul neguvernamental total a scazut cu -0,3% in termeni reali pana la nivelul de 210,07 miliarde lei. Creditul in lei s-a majorat cu 0,8% in termeni reali, in timp ce creditul in valuta (exprimat in lei) a scazut cu 1,1% . Creditul guvernamental a scazut in luna aprilie 2015 cu 5,1%. La 30 aprilie 2015, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 6,9% in termeni reali fata de 30 aprilie 2014", se precizeaza in comunicat.