Leul nu a parut afectat de criza prin care trec in aceste zile Grecia si Zona Euro, cursul mediu calculat luni de BNR fiind de 4,48 lei pentru un euro (similar cotatiei de vineri), stagnarea monedei nationale fiind si fata de francul elvetian (4,29 lei/chf). Fata de dolarul american, leul s-a intarit cu un ban, cursul mediu fiind de 3,95 lei/usd. Moneda unica se mentine in continuare relativ stabila fata de dolarul american sustinuta de sperantele privind discutiile cu Grecia. Luni dimineata, perechea s-a tranzactionat in jurul nivelului de 1.1340. Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro ajutate de evolutia din jurul acordului cu Grecia. Leul a deschis in crestere la 4.4885/EUR si este cotat in momentul redactarii la 4.4840/EUR.

Liderii zonei euro se vor intalni in Bruxelles luni pentru a discuta acordul cu Grecia. Prim ministrul elen a trimis un set de noi propuneri catre creditori descrise de oficialii UE ca o baza buna pentru progres. Desi nu sunt disponibile detalii ale documentului, declaratiile au mai crescut asteptarile investitorilor. Dupa o serie de convorbiri telefonice efectuate duminica cu liderii Germaniei, Frantei si Comisiei Europene, prim ministrul grec va intalni azi sefii Comisiei Europene, BCE, FMI si pe decanul ministrilor de finante ai tarilor din zona euro. Apoi va avea loc o intalnire de 90 de minute a ministrilor de finante respectivi urmata de intalnirea liderilor tarilor din zona.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa vanda luni trei sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de cinci ani. Ne asteptam ca guvernul sa plateasca randamente de aproximativ 3.10%.

Luni dimineata, pretul aurului a scazut, metalul galben pierzand din atractivitatea sa de activ de refugiu pe masura ce apar semne ca discutiile privind Grecia progreseaza. Aurul se tranzactioneaza aproape de USD 1,195.00/oz, pretul argintului se mentine in jur de 16.15 dolari pe uncie, platina a scazut spre 1,070.00 dolari pe uncie iar cotatia paladiului a coborat sub 700.00 dolari pe uncie.