Proiectul de Cod Fiscal a fost aprobat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, cu 306 voturi pentru, 2 impotriva si o abtinere, anunta Agerpres. Actul normativ prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% incepand din data de 1 ianuarie 2016. Initial, Guvernul a propus scaderea TVA la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018.

De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe constructii speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unica de impozitare este prevazut sa scada de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.

Alte modificari vor fi aplicate in sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului - dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

Impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, incepand din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, insa in Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%.

Deputatii au aprobat, tot miercuri, si Codul de Procedura Fiscala.