Corina Vasile, Director de Comunicare si Relatii Publice al Raiffeisen Bank, a discutat intr-un interviu despre cea de-a cincea editie a Programului de Granturi Raiffeisen Comunitati si despre proiectele de succes ale editiilor anterioare. Programul este adresat tuturor organizatiilor care pot beneficia de o sponsorizare conform legii, in principal organizatii non-guvernamentale, iar domeniile eligibile sunt din zonele educatiei financiara, ecologiei urbana, serviciilor sociale si de sanatate. In ceea ce priveste suma pe care organizatiile o pot cere, Corina Vasile a precizat ca anul acesta finantarile vor fi mai mari, dar pentru proiecte mai putine. Cele mai bune 10 proiecte vor castiga fiecare finantari de cate 10.000 de euro.

Corina Vasile, Director Directia de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen BankFoto: Hotnews

Perioada de inscriere si organizatiile eligibile pentru Programul de Granturi Raiffeisen Comunitati

  • Perioada in care trebuie depuse propunerile de proiect este intre 1 iulie si 1 august inclusiv, dupa care noi verificam daca proiectele respecta criteriile de eligibilitate descrise in regulamentul pe care il gasiti pe www.raiffeisencomunitati.ro, la sectiune Program de granturi.
  • Anuntam cine s-a calificat in a doua etapa pe 17 august.
  • Pana pe 11 septembrie avem o selectie in care conteaza 50% evaluarea noastra interna, facuta de catre o echipa de cateva zeci de voluntari care au facut acest lucru si in anii precedenti, si 50% votul online al publicului.

Cui se adreseaza proiectul Raiffeisen Comunitati?

Proiectul se adreseaza tuturor organizatiilor care pot beneficia de o sponsorizare conform legii, in principal organizatii non-guvernamentale. Domeniile pentru care cautam sa atragem proiecte sunt educatie financiara, ecologie urbana, servicii sociale si de sanatate.

Este important de mentionat ca organizatiile care aplica pentru aceste program, pentru a obtine finantare, trebuie sa vina cu un proiecte destinate comunitatilor din localitatile in care exista o sucursala Raiffeisen. Si a​vem agentii in 210 localitati din tara, asa ca acoperim desul de bine teritoriul. Evident, motivul pentru care am pus aceasta conditie este faptul ca noi dorim sa fim implicati prin colegii nostri care lucreaza acolo si fac parte din comunitate, sa fim implicati in aceste proiecte, sa stim ca ele se intampla cu adevarat.

Vrem sa putem sa spunem “Da, s-au intamplat, colegi de-ai nostri din orasele respective stiu despre ce este vorba si pot monitoriza ce se intampla acolo.

​S​uma maxima pe care organizatiile o pot cere

Anul acesta avem o limita mai mare. Avem finantari de 10 000 de euro, echivalentul in lei. Sigur, proiectele pot fi mai mari si chiar incurajam co-finantarea lor de catre comunitatile din care vin proiectele respective.

Proiecte de succes din editiile trecute

Sunt foarte multe. Noi consideram ca toate cele care au ajuns in finala si au fost finante sunt de succes. Ca sa va dau cateva cifre globale, din toate cele patru editii precedente am avut 79 de proiecte finantate din peste 1500 inscrise, deci cu o concurenta mare. Au fost cam 15.000 de beneficiari directi ai acestor proiecte.

Daca este sa dau un exemplu care mie imi place foarte mult, este un proiect al celor de la o asociatie studenteasca, "Voluntari pentru Idei si Proiecte", care au vrut sa faca si au si facut un proiect de educatie antreprenoriala pentru studenti. Sigur ca aici este ceva mai simplu de apreciat, proiectul lor a avand deja rezultate masurabile. Chiar recent ma uitam ca cinci dintre cei care parcurs aceasta adevarata academie de startup-uri au gasit finantare pentru startup-urile lor.

Ideea intregului program este sa incercam ca dupa ce aceste proiecte se intampla, beneficiarii sa poata sa-si ia viata in propriile maini, fie ca sunt tineri, copii, persoane cu dizabilitati sau orice alte categorii de beneficiari.

​Raportul CSR din 2014 prin care Raiffeisen a reusit sa ajute 260.000 de beneficiari din toata tara sa duca o viata mai buna

Raportul Raiffeisen Bank de Responsabilitate Corporativa 2014 prezinta implicarea in comunitate si impactul proiectelor sustinute de banca. Raiffeisen Bank investeste anual in comunitate aproximativ 2 milioane de euro, pe 5 directii strategice: educatie financiara, sport, arta si cultura, ecologie urbana si asistenta sociala. Alaturi de companie si angajatii bancii se implica in actiuni de voluntariat si colectarea de fonduri. Cel mai important lucru este ca am reusit, asa cum incercam si cu programul de granturi, sa adunam in jurul proiectelor pe care le finantam si alti finantatori. Adica unul dintre beneficiile pe care organizatiile cu care lucram le mentioneaza este ca au capatat mai multa vizibilitate in comunitatile lor, ca ele insele au invatat sa faca fundraising mai bine, ca alti parteneri, unii dintre ei fiind clientii nostri, companii din zonele respective, contribuie, lumea din comunitatile respective a aflat si contribuie cu ce poate. Este un rol de facilitator, asa cum, de altfel, ar si trebui sa fie o banca.

In Romania aceasta raportarea non-financiara este inca optionala, pana la transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE nr. 95/2014.

​Implicarea Raiffeisen in evenimentele culturale

Am avut TIFF-ul de la Cluj si de anul acesta avem si Festivalul Enescu. Sustinem deja de ani buni Festivalul de Teatru de la Sibiu si Festivalul Sonoro. Ne-am bucurat foarte mult ca aproape toate aceste evenimente culturale au primit si patronajul Presedintiei Romaniei. Este foarte important sa promovam manifestarile care au valoare si sunt recunoscute ca fiind de valoare si in comunitatile lor. TIFF-ul este cel mai important eveniment cultural pe care clujenii si Clujul au reusit sa-l faca, si este foarte important sa onoram aceasta capacitate a lor de a se mobiliza in jurul unui proiect atat de frumos. La fel a crescut si Festivalul de Teatru de la Sibiu. Este foarte important pentru noi sa vedem ca in domeniul cultural, dar si in altele, si in domeniul de afaceri, economic, social, mai multe zone din tara isi mobilizeaza resursele si fac niste proiecte care sunt cu adevarat de valoare. Noi vrem sa incurajam si sa onoram acest efort cu participarea noastra, cu sprijin financiar, cu voluntari.