Inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF, insotiti de procurori ai DIICOT au descins vineri dimineata la complexul Dragonul Rosu din Capitala, intr-un control tematic. Potrivit unor surse HotNews, este vizat sectorul textilelor intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciul estimat la peste 30 de milioane de euro. Compania Dragonul Rosu SA a derulat in 2014 afaceri de 61,7 milioane de lei, obtinand un profit net de 23,6 mil lei (32% marja profitului) cu doar 8 angajati.

  • UPDATE Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au comunicat vineri ca au identificat un lant de 70 de firme controlate de doi frati de origine turca, prin intermediul carora, din 2013 pana in prezent, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 31 milioane euro (cca 140 mil lei).

Alte detalii din comunicat de presa al DGAF:

  • "Concret, in principal din Turcia si China se importau bunuri (produse textile, mase plastice, detergent, produse chimice, electronice si electrocasnice) si se declarau preturi mult subevaluate. Ulterior, marfurile se comercializau fara acte de provenienta in complexuri specializate in comertul angro, sau, prin firme tip 'fantoma', catre distribuitori sau mari retaileri.
  • In cauza au fost sesizati procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care, in data de 26.06.2015, au dispus efectuarea de perchezitii in complexurile comerciale Dragonul Rosu, China Town, Sam Expo si Smart Expo. La aceasta actiune participa 120 de inspectori antifrauda impreuna cu efective de politisti si jandarmi.
  • Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare incheiate in acest sens".

Complexul Dragonul Rosu, care gazduieste peste 5.500 de magazine are un istoric bogat in controale si amenzi, dar evaziunea a continuat de fiecare data, indiferent de sanciunile aplicate.

In aprilie 2015, inspectorii ANAF au aplicat amenzi in valoare de 1,287 milioane lei, in urma unui control la Dragonul Rosu 3, confiscand bunuri si bani in valoare totala de 255.447 lei, dintre care 200.000 lei in numerar si bunuri in valoare de 55.447 lei.

Potrivit unui comunicat de atunci al ANAF, "pentru 57 de standuri s-a dispus masura sigilarii in vederea pastrarii integritatii bunurilor, pana la finalizarea verificarilor".

In februarie 2015, trei cetateni chinezi au fost arestati iar alti 12 si un roman au fost pusi sub control judiciar in dosarul de evaziune de la Dragonul Rosu, cu un prejudiciu estimat la 100 de milioane de dolari.

Procurorii au retinut in acest dosar 15 cetateni chinezi si un roman, acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestia trei chinezi fiind arestati, iar restul suspectilor fiind pusi sub control judiciar.

Totodata, alti doi cetateni chinezi sunt cautati, iar cererea procurorilor de arestare preventiva in lipsa a acestora va fi judecata luni de Tribunalul Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, in perioada martie 2014 - ianuarie 2015, mai multi cetateni chinezi, imputerniciti ai unor societati fantoma, au colectat zilnic incasarile provenite din evaziune fiscala de la mai multe standuri situate in complexul comercial Dragonul Rosu. In ziua colectarii, banii erau depusi la banca si, prin ordine de plata ce aveau la baza operatiuni fictive - "avans pentru marfa" -, erau transferati definitiv unor societati comerciale din China, valoarea acestor transferuri ridicandu-se la suma de 74.542.760 de dolari.

Banii colectati de la firmele din Dragonul Rosu erau obtinuti in urma savarsirii unor infractiuni de evaziune fiscala, intrucat nu erau inregistrate in contabilitate toate incasarile obtinute din vanzarea marfurilor, in vederea ascunderii provenientei reale a stocurilor de marfa si a sustragerii de la plata TVA-ului si a impozitului pe profit, fiind obtinute documente de provenienta (facturi fiscale) false emise in numele unor societati care nu au avut niciodata relatii comerciale cu acestea, mai spun procurorii.

Prin urmare, gruparea chineza, cunoscand ca aceste sume provin din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, se ocupa de transferul lor in China, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora.

In vederea recuperarii acestuia, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multe bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor si societatilor in cauza, fiind sigilate de asemenea un numar de 10 standuri si 10 depozite din Dragonul Rosu, fiind, astfel, recuperata o parte din prejudiciu, in cuantum de 300.000 de dolari.

Compania Dragonul Rosu SA, membra a Niro Group, a fost infiintata in anul 2003. Este format din Dragonul Rosu 1, Dragonul Rosu Megashop (cladirea etalon a zonei), Dragonul Rosu 3,(specializat pe incaltaminte),

Lumea Copiilor (complex comercial dedicat copiilor), Dragonul Rosu 5 si Dragonul Rosu 6 (doua pavilioane noi, reconstruite in urma incendiului din vara anului 2010), Dragonul Rosu 7, Dragonul Rosu 8 si Dragonul 9 - CASA DESIGN (dedicat articolelor pentru casa).