Turistilor straini care viziteaza Grecia in aceste zile nu li se va aplica masura de limitare a retragerilor de numerar de la bancomatele elene, se arata intr-o declaratie facuta duminica noaptea de catre reprezentanti ai Guvernului, citati de presa locala. Singura limita privind retragerile turistilor este cea reglementata de banca la care turistii isi au cardurile, se mai arata in declaratia citata. Reamintim ca limitarea retragerilor de la ATM-uri in cazul titularilor de carduri grecesti nu este inca dispusa oficial, fiind o recomandare a Consiliului de stabilitate financiara din Grecia. Pentru a deveni oficiala, recomandarea trebuie aprobata de Guvern si apoi adoptata printr-un decret prezidential.

Turistilor straini nu le sunt limitate retragerile din bancomateFoto: Hotnews

"Consiliul a recomandat o vacanta banca de sase zile lucratoare pana lunea urmatoare. ATM-urile nu vor functiona luni, 29 iunie, pentru a impiedica retrageri neasteptate de numerar, dar vor fi use in functiune marti dimineata. Recomandarea este ca retragerile sa se faca in limita a 60 euro/cont. O persoana care are doua depozite diferite la doua banci poate efectua in 24 de euro doua retrageri a cate 60 de euro din fiecare cont", spun reprezentanti ai Consiliului de stabilitate.

Intr-un discurs televizat si transmis duminica, premierul Tsipras a facut apel la calm si la rabdare. "Ceea ce este necesar in urmatoarele zile este calmul si rabdarea. Depozitele bancare in bancile elene sunt sigure in intregime sigure. Acest lucru este valabil pentru plata salariilor si pensiilor. Ne vom ocupa de orice dificultati cu calm si determinare. Cu cat calmul va fi mai mare, cu atat mai repede vom depasi dificultatile, iar consecintele vor fi cu atat mai reduse", a spus premierul elen.

In primele sedinte de tranzacționare de pe pietele asiatice cursul monedei europene a scazut in fata euro cu circa doi centi americani fata de vineri. Cursul eur/usd a coborat la minimul ultimei luni, atingand 1.09, fata de nivelul de 1.11 la care se tranzactiona vineri. Francul elvetian , ca de obicei in asemenea situatii s-a apreciat usor.

Reamintim ca marti, grecii au de achitat catre FMI o transa de 1,68 miliarde de euro