Chiar daca activitatea din industrie se afla inca in zona de expansiune, in luna mai, ritmul a scazut fata de aprilie si martie 2015. Indexul pentru volumul total al productiei a fost 59 in mai (sub 50 incepe contractie), fata de 63 in aprilie si 62 in martie a.c, se arata intr-un comunicat al IRSOP si SNSPA, care calculeaza acest indicator. In acest moment ne putem astepta ca in lunile viitoare activitatea sa continue sa scada, ceea ce ar fi ingrijorator, sau sa se stabilizeze in cadrul unei benzi, cu oscilatii reduse, ceea ce ar fi mai bine. Realizat pe un esantion de 316 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 22-25 iunie 2015

indexFoto: Hotnews

In acest moment ne putem astepta ca in lunile viitoare activitatea sa continue sa scada, ceea ce ar fi ingrijorator, sau sa se stabilizeze in cadrul unei benzi, cu oscilatii reduse, ceea ce ar fi mai bine.

  • De ce scade ritmul

Principala explicatie este scaderea cererii. In luna mai, indexul pentru volumul comenzilor noi a scazut la 55 fata de 62 in aprilie. Atunci cand comenzile noi scad relativ abrupt putem prezice ca activitatea generala va ramane scazuta in lunile care urmeaza, chiar daca economia creste, iar indicatorii macro-economici sunt in echilibru.

O alta cauza este scaderea comenzilor pentru export cu 9 puncte, de la un index de 66 in aprilie, la 57 in mai (reamintim ca sub 50 incepe contractia). Reducerea volumului comenzilor pentru export are efecte defavorabile, aproape imediat. Daca exporta mai putin, firmele vor avea incasari mai mici. In paralel, cresc dificultatile si costurile pentru obtinerea comenzilor noi care sa le inlocuiasca pe cele vechi. Totodata, scaderea activitatii firmelor exportatoare duce la scaderea ritmului de crestere a intregii industrii.

Intotdeauna, scaderea cererii influenteaza dinamica stocurilor si volumul comenzilor neexecutate. Indexul pentru stocuri a coborat in mai la 51 fata de 54 in aprilie, iar indexul volumului de comenzi neexecutate a scazut de la 57 in aprilie, la 51 in mai. Se poate observa tendinta de ajustare a stocurilor la volumul descendent al productiei si al desfacerii.

Totusi, deocamdata, semnalele de incetinire nu par sa afecteze numarul angajatilor sau cheltuielile de capital, ceea ce arata ca firmele cred ca dificultatile nu se vor agrava sau vor putea fi controlate.

  • Ce prognozeaza managerii

Sentimentul general in randul managerilor este relativ optimist, dar plafonat. Prognozele lor pentru urmatoarele 6 luni sunt acum mai prudente. Se tem ca cererea slaba ar putea sa dureze. Indexul de optimism pentru estimarea comenzilor noi peste 6 luni a scazut continuu, de la 77 in ianuarie, la 63 in mai 2015. In schimb, managerii se asteapta la o scadere a costurilor de productie. Comparativ cu luna aprilie, in luna mai, a scazut numarul firmelor care anticipeaza cresterea costurilor si a crescut numarul celor care prezic o scadere a cheltuielilor de productie. Schimbarea opticii despre costuri se explica prin faptul ca firmele sunt influentate de noile masuri fiscale, sau managerii considera ca scaderea comenzilor va antrena si o reducere a costurilor.

Fara a fi dramatice, rezultatele din luna mai arata ca industria ar putea intra intr-o zona de incertitudine si letargie. Urmatoarele editii lunare ale Barometrului vor aduce detalii si clarificari suplimentare despre modul in care va evolua sanatatea industriei romanesti.