Legaturile directe dintre Europa Centrala si de Est si Grecia sunt destul de reduse, iar economiile din Europa Centrala si de Est au devenit mai rezistente la socurile financiare externe ca urmare a eliminarii deficitelor anterioare de cont curent, se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group, transmisa marti. Exporturile catre Grecia sunt neglijabile, variind in 0,1-0,5% din PIB pentru tarile din Europa Centrala si de Est (in Romania de 0.5% din PIB). Consideram ca riscul de contagiune a impactului obligatiunilor guvernamentale a altor tari din zona Euro va fi unul de dimensiuni reduse.

Separat de factori fundamentali, achizitiile de active din partea Bancii Centrale Europene, de 60 miliarde de euro lunar, furnizeaza un suport consistent. De asemenea, ECB ar putea oricand activa in plus programul sau OMT, care ii permite sa achizitioneze obligatiuni guvernamentale pentru a stabiliza zona Euro.

Deoarece legaturile comerciale dintre Grecia si alte tari din zona euro sunt relativ minore, declinul economiei grecesti, care este de asteptat, va avea consecinte directe minore asupra economiilor din zona euro. Cu toate acestea, este de presupus ca increderea consumatorilor si a intreprinderilor ar putea fi afectate negativ. Ne asteptam ca efectul sa fie limitat la al treilea trimestru.

Dupa ce drama greceasca a luat o turnura negativa peste week-end, nu este de mirare ca exista reactii negative pe pietele globale, care au rezultat in slabirea monedelor si a pietelor de obligatiuni guvernamentale din Europa Centrala si de Est. Vedem acest lucru ca fiind o consecinta tehnica si un semn de stress de piata, deoarece nu exista aproape nici un indiciu despre faptul ca Europa Centrala si de Est ar putea fi lovita in cazul Grexit. Exporturile catre Grecia sunt neglijabile, variind in 0,1-0,5% din PIB pentru tarile din Europa Centrala si de Est (in Austria si Polonia nivelul este de 0.1%, pentru Cehia si Slovenia de 0.2% fiecare, in Bulgaria proportia este de 3.5%, iar in Romania de 0.5%), in timp ce legaturile financiare cu Grecia sunt fie inexistente fie au fost reduse considerabil in anul precedent (de exemplu subsidiarele bancilor grecesti din Romania). In ceea ce priveste efectele indirecte, economiile din Europa Centrala si de Est au devenit mai rezistente la socurile financiare externe, deoarece deficitele de cont curent au fost eliminate, iar deficitele fiscale au fost reduse cu mult sub 3% din PIB. Zonele care ar putea fi afectate de inter-relatii sunt extrem de reduse, precum sunt si efectele unui faliment al Greciei.

In timp ce putem reitera faptul ca legaturile directe ale Europei Centrale si de Est cu Grecia sunt destul de reduse, iar economiile din Europa Centrala si de Est au devenit mai rezistente la socurile financiare externe ca urmare a eliminarii anterioare a deficitelor de cont curent, este totusi greu de prognozat cum vor fi afectate activele din regiune in aceasta saptamana din cauza evolutiilor imprevizibile din Grecia.