Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Comisia Europeana (CE) se negociaza in continuare si este esential sa continue, pentru ca actualul context international, generat de Grecia, si cel intern, dat de Codul Fiscal, solicita existenta unui astfel de acord pentru Romania, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Agerpres.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"Credinta mea este ca negocierile vor continua si vom adanci toate problemele care sunt inca in discutie. (...) Noi trebuie sa aratam ca nu mergem din sant in sant, in zig-zag. Ci ca avem capacitatea sa luam masuri graduale si sa tinem o linie. Asta arata maturitate in politicile economice. Reactia noastra este imediata. Am si spus ca pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem sa reconsideram toata politica monetara ca sa pastram un anumit echilibru al mixului", a explicat Isarescu.

Vezi mai jos briefingul de presa sustinut miercuri de Guvernator:

Guvernatorul BNR sustine ca discutiile cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International trebuie sa continue pentru ca acordurile cu aceste institutii nu reprezinta doar ancore, ci si credibilitate pentru Romania.

"Contextul international dar si cel intern, respectiv nevoia de consolidare, de a arata ca tot ce am facut in acesti patru ani se consolideaza, sa creada si partenerii nostri, solicita mentinerea acordului cu UE si cu FMI sub diverse forme. Eu cred ca negocierile vor continua si este bine. (...) Nu vedem cum un program fiscal atat de ambitios poate sa devina credibil fara cooperarea partenerilor internationali si cu atat mai mult in contraargumente cu dansii. Continuarea negocierilor este esentiala. Mai mult, daca pentru noi, la BNR, datele care exista in prezent nu ne ajuta inca sa sprijinim cu argumente aceste masuri, nu cu dorinte, va dati seama in ce situatie sunt partenerii nostri", a mai spus Isarescu.

In opinia sa, orice decizie politica in contradictie cu legitatile economice va fi platita scump, prin costuri de finantare mai mari si nu numai.

Potrivit Guvernatorului, provocarea in Romania nu consta doar in a mentine deficitul sub 3% din PIB, dar este vorba de schimbarea de deficit de la un an la altul. "Nu suna deloc a seriozitate. Adica strangi economia si apoi ii dai drumul...o majorare brutala cu doua puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a subliniat seful BNR.

El a mai punctat faptul ca logica politica nu se impaca mai niciodata cu cea macroeconomica. "Nu poti sa dai o lege in Parlament care sa contrazica o legitate economica. Daca ar creste nivelul de trai printr-o lege in Parlament, de ce nu ar creste si in Burkina Faso. Echilibrele macroeconomice sunt legitati economice. (...) Venim cu o lege in Parlament sa creasca cutare... nu o sa creasca daca nu se imbina cu legitatile economice", a subliniat guvernatorul BNR.

La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a transmis un comunicat in care arata ca Romania a facut pasi importanti in anumite zone, iar situatia macroeconomica este consolidata, insa progresul general in implementarea masurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, in special in ceea ce priveste politica fiscala, pentru a se ajunge la un acord.

Reprezentantii Executivului comunitar au desfasurat o misiune in Romania in perioada 16-26 iunie.

La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat ca reprezentantii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar vor decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania, iar Fondul Monetar International nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru ca va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene.