Vali s-a intors duminica seara din Grecia. A stat intreaga saptamana trecuta acolo, majoritatea timpului in Thassos. "Merg in fiecare an. Singura schimbare fata de anul trecut este faptul ca localnicii sunt mult mai conectati la ceea ce se intampla in jur. Se uita mai mult la programele de stiri si par mai ingrijorati. Cu bancomatele nu am avut probleme, nici cu benzina. Restaurantele servesc aceleasi specialitati la aceleasi preturi. Am platit cu cardul de doua ori intr-o saptamana, in rest cash. E drept, nu stie nimeni ce se va intampla in continuare, dar ceea ce am citit in presa e pe alocuri exagerat", spune Vali. Multi romani si-au anulat deja concediile planificate in Grecia in vreme ce altii nu stiu daca sa si le anuleze sau nu. Reporterul HotNews a stat de vorba cu un turist intors duminica seara din Grecia si a solicitat celei mai mari banci din sistem recomandari cu privire la o viitoare deplasare in Grecia.

Thassos, una din destinatiile elene preferate de romaniFoto: Hotnews

Din 10 masini, 7 sunt cu numar de Romania, mai adauga el. Si chiar nu inteleg de pilda, mai spune Vali, de ce au fost scutiti de-a valma si localnicii si turistii straini de taxele de autostrada. Inteleg localnicii, dar sa-i scutesti si pe straini arata cat de fara cap se iau deciziile acolo.

"Sunt in Rhodos, Faliraki. Fata de anul trecut sunt mai putini turisti si preturi usor mai mici. Turisti putini fata de alte perioade si preturile in scadere, toate ATM-urile functioneaza normal, benzinariile sunt aprovizionate normal", spune un alt turist.

"Am stat doua saptamani in Lefkada, dar nu am remarcat magazine cu obloanele trase sau cu rafturi goale. Nu am avut probleme cu alimentarea in benzinarii, dar nu am utilizat ATM-urile, asa ca nu stiu daca aveau sau nu bani. Sugestia mea ar fi: faceti plinul in Bulgaria si pastrati o rezerva de bani cash", explica un altul. (sursa)

"Ieri am vorbit cu un prieten care a ajuns în Lefkada. El ca turist NU a simțit nicio criză. Culmea că l-am prins chiar când achita cumpărăturile în Carrefour și ce să vezi, plătea cu cardul. La benzinării nu era coadă, însă a achitat direct cash fără să întrebe dacă poate achita cu cardul", spune un alt roman intors de la greci.

"M-am intors de 2 zile din Grecia, mai exact Sarti/Sithonia/Halkidiki. Statii de benzina deschise si aprovizionate, cozi de greci la bancomate, supermarketurile locale aprovizionate normal, doar Marinopoulos/Carrefour cu probleme permanente de aprovizionare (am stat 10 zile). Terasele/tavernele cu clienti la jumatate fata de anul trecut aceeasi perioada) din spusele chelnerilor), plaja vizibil goala. Exista o mare diferenta intre "orase" - mult mai afectate de criza - si zonele turistice, oarecum independente economic, atat timp cat va continua fluxul de turisti care aduc banii. Peste tot se prefera plata cash, nu am incercat/nu am avut nevoie sa platesc cu cardu", spune un altul.

"M-am întors ieri din Corfu şi totul a fost perfect. Am fost cu autocarul şi românii au pus botul la dezinformările mediei cu privire la greva navaliştilor şi ne-au prelungit vacanţa cu o zi, ceea ce a fost în avantajul nostru, în loc de 14 nopţi am stat 15.

N-am simţit nici o diferenţă faţă de acum 11 ani când am început să merg în Grecia. Doar benzina e mai scumpă faţă de acum 11 ani, dar la fel ca anul trecut.

Sunt mult mai puţini turişti ca de obicei (şi nemţii sunt în criză şi nu mai vin în număr atât de mare, după spusele localnicilor), mai puţin aglomerat pe plaje şi la taverne.

La un bancomat în Igoumenitsa erau vreo 7 persoane", explica un alt turist. (Sursa).

Reprezentanti ai BCR ne-au transmis 4 recomandari celor care si-au planificat concediul la greci.

  • Calatoriti cu numerar in Grecia

Va recomandam sa luati suficient numerar pentru inteaga excursie si sa fiti la curent cu evolutia situatiei. Mai mult, va recomandam sa va luati cardurile de credit. Deoarece este posibil ca masurile de control a capitalului (obligatii de declarare) sa fie introduse de la o zi la alta de catre autoritatile elene, va recomandam sa pastrati dovezi ale provenientei banilor (chitante de banca, extrase de cont etc.).E posibil sa fiti confruntati cu lipsa de numerar in Grecia sau cu perioade lungi de asteptare pentru obtinerea banilor.

  • Retragerile de numerar in Grecia

La retragerea de cash de la ATM in Grecia, va puteti confrunta cu situatii de lipsa de numerar, intarzieri (partial din cauza intarzierii de a alimenta ATM-urile) si nefunctionarea aparatelor. S-au primit deja multe raportari privind lipsa de numerar la ATM-uri. Calatorii care doresc sa isi petreaca vacanta in Grecia ar trebui sa citeasca stirile in zilele urmatoare. In general, nu sunt restrictii pentru straini in ceea ce priveste retragerile de numerar. Ei pot folosi cardurile lor de credit sau bancare emise in strainatate pentru a face tranzactii si a retrage bani.

  • Plata prin terminal de card

In Grecia, platile prin intermediul terminalelor de card (la magazine, benzinarii, restaurante etc.) nu intampina greutati, deoarece companiile internationale care emit carduri, cum sunt cardurile MasterCard, Visa etc., au propriile retele de furnizare lichiditati pentru a asigura functionarea fara probleme a platilor cu cardul.

  • Platile

Exista riscuri asociate cu privire la transferurile bancare catre Grecia, iar clientii ar trebui sa ia nota asupra faptului ca exista riscul ca fondurile transferate sa intarzie sau sa nu ajunga la beneficiari.

Citeste aici cateva sfaturi pentru turisti, publicate de presa locala.

Daca ai fost de curand sau poate esti acum in Grecia, HotNews te roaga sa ne povestesti experienta ta de acolo.