"Nu vreau sa-mi dati numele, exporturile mele catre greci sunt mici, de maxum un milion de euro pe an. Ideea e ca nu mai ai cu cine sa faci afaceri la ei. Iti promit marea cu sarea, dar nu poti sa le dai marfa pe promisiuni. Maine o sa ma trezesc ca ma anunta ca nu au din ce-mi plati, si eu ce fac? Ce ce achit oamenilor salariile? , spune Nicolae, unui din exportatorii romani in Grecia. Nicolae conduce o mica fabrica de umbrele si palarii si a acceptat sa discute cu reporterul HotNews doar sub conditia anonimatului. "Suntem 3-4 firme care exportam in Grecia lucruri oarecum similare. Ne-am inteles sa nu le mai dam marfa decat cu banii jos. Ei lichiditati nu au, e drept ca ne-au propus tot felul de inginerii la care noi n-am marsat. Partea buna e ca n-o sa ne luam teapa. Partea proasta e ca - in cazul meu- jumatate din productie depindea de greci. Daca nu mai sunt ei, jumatate din personal intra in somaj", spune Nicolae

Coada la banci in GreciaFoto: Agerpres/EPA

Tot comertul romano-elen e suspendat, a confirmat pentru HotNews.ro si seful asocialtiei exportatorilor, Mihai Ionescu. "Atata timp cat bancile grecesti nu lucreaza, si probabil nu vor lucra o perioada de timp, este clar ca si livrarile de marfuri in ambele sensuri nu vor mai avea loc. Exportam masa lemnoasa, produse ale metalurgiei neferoase, importam prodese care nu se cultiva la noi incepand cu masline, citrice, undeva in jur de o jumatate de miliarde de euro sunt exporturile noastre catre ei", a spus marti Ionescu pentru HotNews.

Luna asta nu dam afara oameni, dar de luna viitoare, daca nu se rezolva la nivel european, nu avem incotro, spune si Mihaela, administratorul unei firme care produce confectii pentru greci. "Patronul e grec si a spus clar ca nu va avea din ce plati. O luna reusim sa platim prin tot felul de artificii, dar din august....", spune cu amaraciune in glas, Mihaela.

De partea cealalta, administratorul unei pensiuni din Thassos, spune ca nu poti trai doar din turismul romanesc sau cel din regiune. "Romanii vin, sunt generosi, dar nu lasa bacsisuri cum lasa americanii sau britanicii. Nu mai vorbesc de rusi, dupa ce beau. Romanii considera o nota de plata la cina ridicata, daca depaseste 30 de euro. Italienii lasa 36-37 de euro, americanii lasa 40-50 de euro, iar daca il prinzi pe rus in dospozitie buna, scoti lejer 60 de euro de la el.

Situatia nu este valabila doar pentru Romania. E la fel in intreaga Europa, spune pentru HotNews.ro un membri al camerei de comert romano-elene. Giorgios Drakopoulos este roprietarul unui hotel in Elvetia si a altuia in Grecia. A avut doua milioane de oaspeti in 2014, si a mentinut mii de locuri de munca in industria orizontala prin serviciile pe care le oferea. El admite ca in hotelul grecesc, nimic nu era fabricat local, ci era importat. De la mobilier, calculatoare, echipamente de bucatarie, chiar si pardoselile, parchetul sau marmura! Nimic nu e produs in Grecia. "Unele trebuie inlocuite anul acesta. Cu ce platesc eu totul?", se intreaba acum.

Cel putin trei companii grecesti, inclusiv cel mai mare lant de electronice, au inceput sa-si plateasca angajatii cu bani gheata, dupa ce autoritatile de la Atena au introdus limite cu privire la sumele ce pot fi retrase de la ATM in incercarea de a evita un colaps al sistemului bancar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Un purtator de cuvant al distribuitorului de echipamente electronice Kotsovolos, o divizie a grupului britanic Dixons Carphone, a declarat ca societatea a decis saptamana trecuta sa-si plateasca angajatii cu bani gheata si asteapta sa vada cum vor evolua lucrurile saptamana aceasta. Alte doua mari companii care opereaza in Grecia au plati si ele o parte din salarii in cash, in timp ce o a treia analizeaza si ea posibilitatea de a oferi angajatilor aceasta optiune pentru urmatorul salariu ce va fi platit la finele lunii.

Decizia companiilor sunt o dovada a impactului crizei financiare asupra populatiei, dupa ce Guvernul grec a ordonat inchiderea bancilor si limitarea sumelor ce pot fi retrase de la ATM-uri la 60 de euro pe zi. Introducerea de restrictii asupra miscarilor de capital a inceput sa afecteze bugetele gospodariilor grecesti precum si fluxul normal de operatiuni pentru multe firme.

Mai multe surse din mediul bancar au declarat pentru Reuters ca bancile grecesti vor ramane inchise cel putin pana vineri.

Alegatorii greci au respins, duminica, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internationali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stanga radicala Syriza, in frunte cu premierul Alexis Tsipras. Acesta din urma se va afla marti la Bruxelles, unde va participa la un summit de urgenta al liderilor din zona euro pentru a ajunge la un acord care sa permita Greciei sa ramana in zona euro.