Trecerea la euro este un proces mult mai complicat decat denominarea monedei nationale, care desi a fost doar un proces de simplificare a creat anxietati in randul societatii, fata de necunoscut, astfel ca discutiile pentru euro trebuie sa fie mai complexe, iar oamenii sa fie pregatiti emotional, a spus marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Am vazut un sondaj la inceputul anului 2005, inainte de trecerea la leul greu, ce parere au romanii despre denominare. Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut. Aceasta frica, rezerva, mai ales a celor care fusesera martori ai unor schimbari cu caracter confiscativ - la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de taiere de zerouri - aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor", a mai spus Isarescu, la un seminar organizat impreuna cu Ziarul Fianciar pentru aniversarea a 10 ani de la denominare.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

El a afirmat ca succesul unui astfel de proces depinde esential de o pregatire temeinica, referindu-se inclusiv la adoptarea euro, astfel ca la momentul deciziei "trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional", potrivit Mediafax.

"Se demonstreaza ca un proces relativ mai simplu decat trecerea la euro, cel de denominare, care era de normalizare, de simplificare, poate crea probleme, iar populatia are involuntar emotii. In consecinta, pledez din nou ca discutiile legate de trecerea la euro trebuie sa se mentina la o anumita complexitate, avem un deficit in complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat", a punctat Isarescu.

El a atras atentia ca cea mai mare eroare ar fi ca populatia sa creada ca trecerea la euro inseamna doar o schimbare de moneda, de trecere de la bancnote de polimer inapoi la unele de hartie, si ca doar se schimba la un anumit curs, "c-o fi de 4,1, 4,2 sau 4,5 lei pe euro".

Guvernatorul a amintit ca unul dintre motivele denominarii a reprezentat pregatirea monedei pentru trecerea la euro, la momentul cand Romania va fi pregatita pentru acest pas.

"Inainte, 40.000 de lei pentru un euro transmitea in gandul nostru ca trecerea la euro nu se va putea face niciodata, dar 4 lei, 5 lei suna altfel acum", mai spune seful bancii centrale.

Isarescu a amintit ca alti factori care au stat la baza deciziei de a taia patru zerouri au fost marcarea clara a incheierii unui ciclu inflationist lung, dar si a faptului ca preturile din Romania sunt la niveluri nominale uzuale in Europa, cum procedasera deja Croatia si Ungaria.

"La unele produse sunt in continuare preturile mai scazute la noi, la cursul de schimb. Comparatia cu preturile din alte stat se face foarte simplu. Pana la urma, integrarea in Europa inseamna sa te obisnuiesti cu un anumit sistem de valori, iar preturile reprezinta materializarea lor. In plus, indicatorii economici - PIB, PIB/cap de locuitor, consumul, productiile in lei noi s-au comparat mult mai usor cu ce se intampla in Europa", a mentionat guvernatorul.

De asemenea, Isarescu apreciaza ca banca centrala a trecut mai usor peste criza economica cu leul greu decat daca nu ar fi avut loc denominarea.

"Acum un deceniu spuneam ca nu este deloc usor sa fii guvernator intr-o tara unde moneda are multe zerouri. Trebuie sa marturisesc acum, dupa zece ani, conducerea BNR a trecut mult mai usor de criza din 2008 cu leul greu decat ar fi trecut cu leul cu multe zerouri", a adaugat seful BNR.

El a mentionat ca in prezent, dincolo de "necazurile" aduse de criza, inflatia a scazut si s-a consolidat la niveluri reduse, iar leul a dobandit valori normale, comparabile cu monedele din statele europene.

De asemenea, economisirile sunt predominante in lei in prezent, cu dobanzi mai bune decat la dolari, iar in ultima perioada si imprumuturile in lei tind sa devina predominante, pentru cei care isi castiga veniturile in moneda nationala.

"In urma cu zece ani i-am urat leului greu sa aiba parte de sanatate. Atunci nu i-am spus sa aiba viata scurta, am gasit o formulare asa de trecere la euro. Acum inclin sa spun sa aiba si viata mai lunga, este moneda noastra", si-a incheiat guvernatorul discursul.