Datele publicate vineri de Institutul National de Statistica arata ca inflatia a coborat in teritoriu negativ. BNR a trecut la tintirea inflatiei in august 2005dupa 16 luni de pregatire alaturi de specialistii FMI si de cei ai bancii centrale a Cehiei. Astazi, asistam la preturi in scadere, care nu mai ridica probleme din unctul de vedere al riscului de inflatie. Desi tinta de inflatie este de 2.5% pentru 2015, asistam la o deflatie de 1,55% (iunie 2015/iunie 2014). In plus, imbatranirea populatiei ridica si ea o problema: cine sa mai creeze inflatie in Romania, din moment ce batranii au un comportament mai degraba orientat spre economisire decat spre investitii si consum. HotNews.ro a adresat mai multor economisti intrebarea :"Mai e nevoie ca BNR sa tinteasca inflatia?"

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Este absolut normal ca tintirea stabilitatii preturilor sa fie si sa ramana principalul mandat al unei banci centrale. Tintirea inflatiei (adica a unui anumit interval definit explicit) este un pas in plus pe care nici unele economii dezvoltate nu l-au facut, iar, pentru Romania, am avut impresia de la bun inceput ca este un lux, un demers care nu are o baza suficient de solida. Faptul

Radu Craciun

Radu Craciun

Foto: Arhiva personala

ca, de cele mai multe ori, intervalele de inflatie tintite nu au fost atinse confirma acest lucru, in conditiile in care canalele de transmitere ale deciziilor de politica monetara ale BNR au ramas slabe. Ironic este faptul ca, de-a lungul timpului, din punctul de vedere al controlului inflatiei, mai puternica decat dobanda “cheie”, s-a dovedit evolutia cursului de schimb ceea ce a si facut ca BNR sa tinteasca pe jumatate inflatia si pe jumatate cursul.

In continuare, odata cu incheierea perioadei de deflatie la mijlocul anului urmator, Romania se poate confrunta oricand cu pericolul aprinderii inflatiei, mai ales in contextul unor politici fiscale procicilice care sunt orientate spre cresterea consumului si nu a PIB ului potential (adica a maririi potentialului de crestere economica neinflationista). In aceste conditii, Romania poate reveni printr-un scenariu credibil la supraincalzirea pre-criza manifestata prin presiuni inflationiste si deficite mari. In conditiile pastrarii volatilitatii politicilor fiscale, tintirea inflatiei ramane in continuare un demers dificil in Romania. O renuntare insa la ea nu cred ca este de dorit avand in vedere perceptia negativa a unei astfel de decizii, mai negativa chiar decat ratarea si in viitor a unora dintre tinte", spune Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci din sistem- BCR..

  • Camil Apostol: in momentul de fata inflatia nu este un pericol pentru Romania. Dar asta nu inseamna ca nu poate deveni oricand in urma unui soc
    Camil Apostol, economist sef Piraeus Bank
    Foto: Hotnews

"Este drept ca in momentul de fata inflatia nu este un pericol pentru Romania cum nici deflatia nu este (scaderile actuale de preturi fiind conjuncturale). Dar asta nu inseamna ca nu poate deveni oricand in urma unui soc fie extern, fie intern.

De altfel banuiesc ca ati remarcat ca hotararile BNR contin intotdeauna o expresie de genul « BNR monitorizeaza evolutiile interne si externe in vederea utilizarii instrumentelor de care dispune ». Tinta adoptata de 2.5% nu trebuie privita atat ca un scop cat ca un optim. Tinta nu poate fi abandonata ci eventual modificata in urma unor analize.", spune Camil Apostol, economistul sef al Piraeus Bank.

  • Laurian Lungu: Dupa ce efectele reducerii TVA  asupra inflatiei se vor disipa complet inflatia va trece, foarte probabil, din nou in teritoriu pozitiv

"Un factor determinant al intrararii inflatiei anuale in teritoriu negativ in iunie a fost reducerea TVA la alimente. Acest soc in economie este de tipul ''one-off'', insa ulterior - efectul acestui soc asupra nivelului preturilor dispare complet. In mod analog, tendinta negativa a inflatiei va fi afectata suplimentar de reducerea TVA la 19% in 2016.

Laurian Lungu

Laurian Lungu

Foto: HotNews.ro

De aici apare aceasta prognoza de persistenta a mentinerii inflatiei in teritoriu negativ in urmatoarele trimestre. Dupa ce efectele reducerii TVA asupra inflatiei se vor disipa complet inflatia va trece, foarte probabil, din nou in teritoriu pozitiv.

Acest episod nu este nicidecum de natura sa altereze obiectivul politicii monetare, dimpotriva, politica BNR de tintire a inflatiei implica utilizarea in continuare a instrumentelor de politica monetare pentru a aduce inflatia in tinta propusa, indiferent daca rata inflatiei este in teritoriu negativ sau pozitiv", explica economistul Laurian Lungu.

  • Florin Citu: Cand inflatia ramane mult timp sub tinta atunci politica monetara a fost prea restrictiva pentru conditiile economice
    florin citu
    Foto: Agerpres

Normal ca BNR mai are nevoie de tintirea inflatiei. Tinta de inflatie agreata de guvern cu BNR se presupune ca este optima. Cand inflatia este prea mare atunci este posibil ca politica monetara sa fie prea relaxata pentru conditiile actuale. Cand inflatia ramane mult timp sub tinta atunci politica monetara a fost prea restrictiva pentru conditiile economice.

BNR tinteste stabitatea preturilor. Iar ei presupun ca este optima la 2.5 la suta pe an. Atunci cand este sub tinta, BNR trebuie sa reactioneze la fel ca atunci cand este peste.

Expresia cheie este " stabilitatea preturilor". Preturi care trec de la o dinamica de la 3 la suta la -2 si apoi iar la 2 nu sunt stabile", spune Florin Citu, fost bancher central si comercial.

In istoria tintirii inflatiei, BNR a ratat de cateva ori tinta de inflatie insa cu toate acestea, scopul acestui program adoptat a fost indeplinit. Inflatia a coborat la minime istorice, de la 10%, cat era in momentul trecerii la tintirea inflatiei.

In literatura de specialitate, pe langa tintirea inflatiei, se discuta despre tintirea agregatelor monetare sau a cursului de schimb. Mugur Isarescu a explicat in momentul in care BNR a trecut la tintirea inflatiei, de ce nu a preferat tintirea cursului: riscul din punct de vedere al credibilitatii BNR era mult mai mare daca ratai tinta de curs decat daca ratai inflatia.

“Poti sa-ti pierzi credibilitatea daca ai anuntat o tinta de inflatie de 8,5% si a iesit 8,6% dar in cazul tintirii cursului de schimb este foarte periculos”, a spus Isarescu.