"Datele furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in loc sa fie folosite de dezidentii politici pentru a fundamenta programe economice de dezvoltare, sunt utilizate in scop electoral, pentru a valorifica o pozitie politica", a declarat vineri profesorul Mircea Cosea, la o dezbatere organizata de INS, cu ocazia implinirii a 156 de ani de existenta a Statisticii romanesti. La dezbatere au mai participat Florin Citu, Vasile Ghetau, Ilie Serbanescu, Lucian Albu, alaturi de directori din cadrul INS.

"Prima discutie o reprezinta utilitatea datelor Statisticii. Cui sunt utile datele pe care Dv le furnizati? Datele pe care Dvs le furnizati nu sunt folosite la capacitatea maxima de catre cei care ar trebui sa le utilizeze: de decidentii politici. E mare pacat ca acest tezaur de munca pe care Dvs il prodiceti in fiecare zi nu e luat in seama. Ati anuntat o crestere economica. Aceste date nu au fost folosite pentru a fundamenta o politica economica ci una electorala. Sau una de competitie electorala. Nu mi-e teama de faptul ca ati da date incorecte, ci ca sunt folosite incorect, pentru a valorifica o pozitie politica. Datele nu sunt intelese, nu sunt luate in seama", a spus Cosea. Apropiat al PSD si autor de manuale economice, Cosea s-a remarcat in ultimele luni prin pozitiile sale la limita dizidentei.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), este de parere ca oamenii sunt suspiciosi si ca multi nu cred ce citesc sau aud.

"Cat priveste credibilitatea Institutului National de Statistica, aici mi se pare ca lucrurile au o particularitate, plecand de la faptul ca suntem o societate suspicioasa. De multe ori suntem tentati sa nu credem ce citim, sa nu credem ce auzim si pe urma mai este si o povara istorica pe umerii acestei institutii. Povara istorica adunata din toata lumea, dar imi amintesc ca citisem undeva ca in vremea interbelica, la Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, un profesor a lansat o vorba care a ramas multi ani: ca 'statistica este ceea ce poate sa faca din cimitir sala de bal si invers'", a afirmat Adrian Vasilescu.