Romania, alaturi de Polonia, se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de ATM-uri (Automatic Teller Machines), potrivit datelor biroului european de statistica, Eurostat. Astfel, in Romania si Polonia exista doar 20 de ATM-uri la suta de mii de locuitori, in vreme ce in Spania numarul acestora este de 125.

Spania este urmata in topul tarilor cu cele mai multe ATM-uri la suta de mii de locuitori de Portugalia (107) si Slovenia (74), in vreme ce Cehia (23) completeaza podiumul tarilor cu cele mai putine astfel de aparate.

Potrivit Eurostat, in UE25 aproape jumatate dintre cetateni platesc in numerar cand fac cumparaturi de cel putin 100 de euro, in vreme ce 36% prefera sa plateasca cu un card de credit. Procente foarte mici, de pana in 10%, folosesc cecul bancar sau transferul bancar.

Grecii (95%), polonezii (75%) si cipriotii (70%) sunt cei care folosesc cel mai mult tranzactiile cu numerar, iar plata cu cardul de credit este preferata in mare masura de suedezi (62%), olandezi (61%) si luxemburghezi (59%).

Doar in Franta (35%), Malta (13%), Marea Britanie (13%) si Irlanda (11%) peste 10% dintre cetateni prefera sa plateasca cu cec cand fac cumparaturi. Procente relativ mari ale persoanelor care folosesc transferul bancar se regasesc in Austria (29%) si Olanda (23%).