(Corespondenta din Bruxelles) Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat marti, 14 iulie ca din pacate ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeana cu Romania nu s-a finalizat cu succes, programul fiind "deraiat" dar totusi recomanda Romaniei sa realizeze in continuare reformele structurale.

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei EuropeneFoto: Hotnews

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat marti, 14 iulie ca din pacate ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeana cu Romania nu s-a finalizat cu succes, programul fiind "deraiat" dar totusi recomanda Romaniei sa realizeze in continuare reformele structurale.

Programul de asistenta financiara cu Romania nu a fost, asadar, suspendat inainte de termen, dar nici nu se simte prea bine. In urma misiunii de evaluare din iunie, care, la nivel tehnic, nu s-a finalizat cu succes, expertii Comisiei au redactat un raport care a fost prezentat astazi, 14 iulie, in Consiliul Afaceri Economice si Monetare (ECOFIN).

Pana in acest moment se discuta inclusiv posibilitatea suspendarii programului inainte de termen (care va expira oficial in septembrie). Dombrovskis a mentionat ca, desi in Romania au avut loc multe progrese semnificative (crestere economica, o serie de reforme implementate) programul este "off-track" pentru ca modificarile fiscale creaza ingrijorari.

Astfel, masuri precum reducerea TVA la 19% si alte reduceri de taxe vor cauza o crestere a deficitului bugetar la circa 3% in 2016; aceasta situatie complicata nu este de natura sa transmita incredere pietelor.

Acordul expira in septembrie, a mai spus acesta, prin urmare Comisia recomanda Romaniei sa utilizeze timpul ramas in mod eficient faca in continuare reformele necesare, insa programul este "off-track".

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a declarat la randul sau, pentru TVR, la plecarea de la ECOFIN, ca singura discutie ramasa neclarificata impreuna cu Comisia Europeana este impactul Codului Fiscal. "Mi-am exprimat intentia ca toate angajamentele noastre sa ramana in picioare, acordul nu se suspenda si speram ca pana la finalul lunii septembrie ca toate angajamentele sa fie indeplinite", a mai spus Teodorovici.

VIDEO - Conferinta de presa la finalul ECOFIN. Declaratiile despre Romania, la minutul 7:26