Premierul Victor Ponta conditioneaza finalizarea legii salarizarii de promulgarea Codului Fiscal. "Sper sa avem Codul Fiscal promulgat si sa avem in felul asta predictibilitate pentru toamna. Cu Codul Fiscal promulgat si cu toate datele economice, putem sa mergem la finalizarea legii salarizarii in toamna", a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Reamintim ca Legea privind Codul Fiscal a fost adoptata de Parlament, la sfarsitul lunii iunie, iar acum se afla la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Legea a fost criticata la inceputul lunii iulie de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. In opinia sa, orice decizie politica in contradictie cu legitatile economice va fi platita scump, prin costuri de finantare mai mari si nu numai.

Potrivit Guvernatorului, provocarea in Romania nu consta doar in a mentine deficitul sub 3% din PIB, dar este vorba de schimbarea de deficit de la un an la altul. "Nu suna deloc a seriozitate. Adica strangi economia si apoi ii dai drumul...o majorare brutala cu doua puncte procentuale de la an la an pune problema de seriozitate", a subliniat seful BNR.

El a mai punctat faptul ca logica politica nu se impaca mai niciodata cu cea macroeconomica. "Nu poti sa dai o lege in Parlament care sa contrazica o legitate economica. Daca ar creste nivelul de trai printr-o lege in Parlament, de ce nu ar creste si in Burkina Faso. Echilibrele macroeconomice sunt legitati economice. (...) Venim cu o lege in Parlament sa creasca cutare... nu o sa creasca daca nu se imbina cu legitatile economice", a subliniat guvernatorul BNR.

De asemenea, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat marti, 14 iulie ca din pacate ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeana cu Romania nu s-a finalizat cu succes, programul fiind "deraiat" dar totusi recomanda Romaniei sa realizeze in continuare reformele structurale. Pana in acest moment se discuta inclusiv posibilitatea suspendarii programului inainte de termen (care va expira oficial in septembrie). Dombrovskis a mentionat ca, desi in Romania au avut loc multe progrese semnificative (crestere economica, o serie de reforme implementate) programul este "off-track" pentru ca modificarile fiscale creaza ingrijorari.

Astfel, masuri precum reducerea TVA la 19% si alte reduceri de taxe vor cauza o crestere a deficitului bugetar la circa 3% in 2016; aceasta situatie complicata nu este de natura sa transmita incredere pietelor.