Banca Centrala Europeana (BCE) a creat linii secrete de finantare, constand in facilitati de credit bilaterale, catre Romania si Bulgaria, in cadrul eforturilor de a convinge bancile centrale sa nu opreasca sustinerea subsidiarelor bancilor din Grecia, potrivit Financial Times. Oficiali ai BNR au refuzat se comenteze situatia, precizand ca daca informatia ar fi adevarata, ea ar fi cunoscuta doar de Guvernator si de alti 2-3 oameni cheie din institutie. Deocamdata, oficial, nu am fost instiintati de asemenea informatii, mai spun cei din Banca Centrala. Informatia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele bancilor elene a aparut in conditiile in care Banca Centrala Europeana a decis joi sa extinda finantarea de urgenta a bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 89 de miliarde de euro.

Banca Nationala a RomanieiFoto: USER UPLOADED

In Romania, cele 4 banci cu capital elen - Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Bancpost si Alpha Bank- controleaza circa 12% din activele bancare din Romania si 21% in tara vecin, Bulgaria.

"Bancile cu capital grecesc de la noi din tara nu sunt dependente de bancile-mama din Grecia, iar liniile de finantare de la acestea reprezinta 27,5% din totalul pasivului. In plus, scadenta acestor linii de finantare are scadenta de peste un an in 81% din cazuri. Chiar daca la scadenta liniile de credit nu sunt reinnoite, bancile din Romania pot veni la BNR pentru bani, avand active eligibile pentru finantare la BNR aproape duble fata de nevoile de lichiditate", a afirmat Isarescu la briefingul dupa sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale", au mau spus pentru HotNews reprezentantii BNR.

Daca, prin absurd, actionarii ar retrage capitaluri "peste noapte", inainte de scadenta acestia si-ar putea pierde dreptul de vot in cadrul bancii din Romania, au mai explicat sursele noastre.

Problema bancilor este cu adevarat serioasa in Grecia, nu in Romania, unde acestea dispun de indicatori mai buni decat media intregului sector bancar, asigura oficialii BNR.

In Grecia, speculatiile pe marginea viitorului bancilor apar aproape zilnic. Cel mai plauzibil scenariu este cel avansat de Reuters, anume fuzionarea tuturor celor 4 bani mari grecesti intr-o singura entitate. Oamenii din piata bancara mai spun ca e posibil sa asistam la fuziuni partiale sau chiar la o nationalizare bancara.

In Grecia, bancile dispun de lichiditati insuficiente, fiind dependente de schemele de finantare ale Bancii Centrale Europene. Institutiile de credit vor fi re-deschise luni, insa retragerile vor ramane limitate la 60 de euro pe zi.

Sursa a spus ca BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu Romania si Bulgaria, pentru a le asigura ca bancile elene vor beneficia de finantare pe perioada crizei.

Linii swap similare, prin care bancile centrale se pot imprumuta de la BCE pentru a reimprumuta bani pe piata locala, au fost utilizate in perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anuntate public.

BCE monitorizeaza situatia prim teleconferinte zilnice cu toate tarile unde bancile elene desfasoara operatiuni, intre acestea aflandu-se si Albania, Macedonia si Serbia.