Sinonime la pronostic: prezicere, anticipare, previziune. In discutia referitoare la Codul Fiscal se opereaza cu pronosticuri nu cu sinonime ale termenului: cam cat va fi deficitul in 2016 ￯Prognoza FMI referitoare la procentul din PIB la care va ajunge datoria Greciei in 2017 a evoluat de la 151,8% in aprilie 2015, la 169,7% in iunie 2015 si a culminat la aproape 200% idin PIB in iulie 2015. In nici 4 luni aproape 50% din PIB diferenta de prognoza referitor la un indicator de peste doar 2 ani!, scrie Lucian Isar pe blogul lui.

Lucian IsarFoto: Arhiva personala

Graficul din link-ul din Bloomberg este sugestiv. Click aici.

Pana acum corifeii externi si autohtoni au concurat doar la prognoze gresite. Sursa erorii poate fi multipla.

Se discuta mult despre "model", concept ezoteric asezonat cu ceva formule matematice care inchide abrupt discutia in spatiul public. Pentru simplificare sa presupunem ca modelele utilizate sunt toate bune desi dau estimari diferite si ca pana acum a fost doar un accident ca nu au nimerit cu pronosticurile.

O alta sursa de eroare este reprezentata de datele de plecare. "Dezastrul" cu 2,5% deficit in 2016 (limita criteriilor nominale de convergenta este de 3%) este comunicat inca din februarie 2015.

Cum procedezi cand datele privind colectarea inclusiv pe luna iulie 2015 confirma un mic record la incasari suprapus pe o noua realitate cu DNA si ANAF incepand sa actioneze?

Rulezi "modelu`" cu noile date si noua realitate sau dai vina convenabil pe Consiliul Fiscal?

N.red: Opiniile exprimate apartin autorilor si nu reflecta in mod necesar punctul de vedere al redactiei

Lucian Isar (38 ani), fost olimpic la matematica, a studiat matematica la Universitatea din Bucuresti, apoi finante-banci la ASE. Are un master in matematici financiare la Oxford, MBA la University of Chicago si programe avansate urmate la Harvard, dar si la Colegiul National de Aparare. Din decembrie 2014, BNR l-a avizat favorabil ca sef al consiliului de supraveghere de la Banca Feroviara, dupa ce inainte a fost vicepresedinte al Bancpost si al Citibank Romania.

Este considerat unul dintre cei mai buni trezorieri din piata. Isar a ocupat si functia de ministru pentru mediul de afaceri, demisionand din functie in 2012.