DOCUMENT Legea salarizarii bugetarilor nu se va aplica in BNR, ASF, ANRE. Vezi in text nivelul salariilor propuse in tot sectorul bugetar

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2015, 13:10 Economie | Finanţe & Bănci


Functionarilor publici le vor fi marite salariile
Foto: sxc.hu
Legea salarizarii personalului platit din fonduri publice nu se va aplica salariatilor BNR, ASF, Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si nici Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, se arata in proiectul legii obtinut de HotNews.ro. Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei.

Salariile de baza se stabilesc pe functii, clase potrivit studiilor, grade/trepte si gradatii. Sunt clase: studii superioare (S); studii superioare de scurta durata (SSD); studii postliceale (PL); studii medii (M); studii medii generale (M,G). Fiecare functie are, de regula, trei grade sau trei trepte profesionale si debutant. Fiecarui grad sau treapta profesionala ii corespund, de reguld, cinci gradatii. Avansarea in gradatii se face, de regula, din 5 in 5 ani, in functie de vechime si performante, cu exceptia gradatiei I care poate fi acordata dupa 3 ani.

Vezi in text anexele cu salariile prevazute de proiectul legii salarizarii bugetarilor


Sumele se refera la salariile de baza, la care se adauga - dupa caz - sporuri specifice, suma rezultata fiind apoi impozitata.


 • Vezi mai jos salariile propuse pentru angajatii din Administratie


Anexa pag 15-19Sporuri. Personalul care, potrivit pogramului normal de lucru, isi desfasoara activitatea in timpul noptii, intre orele 22,00 si 6,00, beneficiaza pentru orele lucrate in acest interval de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Pentru munca suplimentara efectuala peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se aplica prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Plata muncii prestate peste durata normala a timpului de lucru se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore de munca anual.

 • Vezi mai jos salariile propuse personalului contractual din administratia publica centrala de specialitate


Anexa pag 25-28Suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% din salariul de baza, dar prin hotarari ale Guvernului se pot aproba depasiri ale limitei pentru anumite categorii de personal

Pentru activitatea desfasurata de persoanele cu handicap vizual grav si accentuat, in cadrul programului normal de lucru, se acorda un spor de 15% din salariul de baza. Personalul care are titlul stiintific de doctor si isi desfasoara activitatea in domeniul in care a obtinut acest titlu beneficiaza de un spor pentru titlul stiintific de 15% din salariul de baza.

 • Vezi mai jos salariile propuse in alte unitati bugetare de subordonare centrala si locala, precum si din compartimentele contabil-financiar


Anexa pag 30-33
Pentru persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, salariul de baza detinut se majoreaza cu 10%.

 Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare in limita a 2% din cheltuielile cu salariiie aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget. Premiile se pot acorda in cursul anului salariatilor care au realizat sau au participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei. Sumele neconsumate pot fi utilizate in lunile urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar.

"In sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza este de la 1 la 18", prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Salariile bugetarilor vor creste cu circa 70%, in trei etape - 2015, 2016 si 2017, potrivit proiectului noii legi a salarizarii, a declarat marti ministrul Muncii, Rovana Plumb.

 • Vezi mai jos salariile propuse in administratia publica sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor


Anexa pag 42-44

Anexa corespunzatoare Familiei ocupationale de functii bugetare "Administratie" prevede ca secretarul judetului/ Municipiului Bucuresti ar urma sa fie remunerat lunar cu 8.369 de lei, daca are grad 1, sau cu 9.364 de lei, daca are gradul 2, in timp ce un secretar de municipiu resedinta de judet va primi intre 7.911 lei si 8.852 de lei.

In subcapitolul privind functiile publice specifice de executie se arata ca un inspector vamal/munca/social va avea salariul cuprins intre 1.700 de lei si 4.124 de lei, in functie de gradul profesional detinut si de gradatie.

Un director general intr-o unitate bugetara de subordonare centrala si locala gradul I ar putea ajunge sa aiba un salariu de baza de 6.143 de lei, iar pentru gradul II, salariul de baza ar putea ajunge pana la 6.874 de lei, in timp ce un director general adjunct ar urma sa fie remunerat cu cel putin 5.636 lei si cel mult 6.498 de lei, aceleasi sume fiind prevazute si pentru un director.

Pentru sef serviciu, sef sectie, sef corp control comercial I sau sef centru, suma minima prevazuta pentru salariul de baza este 4.745 lei, iar suma maxima - 5.636 lei.

In serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, salariile de baza pentru functii specifice care necesita studii medii incep de la 1.658 de lei, pentru un conducator autospeciala grad I, si pot ajunge pana la 3.364 lei, salariul prevazut pentru un sef serviciu voluntar pentru situatii de urgenta.

 • Vezi mai jos salariile propuse in Invatamant


Anexa pag 57-61


Un muncitor calificat I ar putea fi remunerat cu cel putin 1.393 de lei si cu cel mult 1.735 de lei, in timp ce un muncitor necalificat I ar putea avea salariul intre 1.246 de lei si 1.552 lei, in functie de vechime.

Un medic veterinar gradul I/medic primar veterinar ar urma sa aiba un salariu de 4.545 lei si sa ajunga pana la un salariu de 5.659 lei, iar un asistent veterinar, laborant sau tehnician ar putea avea salarii cuprinse intre 1.996 de lei si 2.485 lei.

In plus, in administratia publica sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor sunt prevazute si alte sporuri sau drepturi: spor pentru conditii vatamatoare sau periculoase care implica risc de imbolnavire sau contagiune de la 25 la suta pana la 75 la suta, spor de izolare si pentru conditii deosebite de munca reprezentate de izolare din cauza activitatii desfasurate in localitati amplasate la altitudine de pana la 20 la suta. Cuantumul acestor sporuri ar urma sa fie aprobat prin ordin al presedintelui ANSVSA, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor.

 • Vezi mai jos salariile propuse in Sanatate


Anexa pag 72-92


De asemenea, angajatii din acest sector ar mai putea beneficia de indemnizatie de instalare echivalenta cu doua salarii de baza, corespunzator functiei si gradului profesional in care urmeaza sa fie incadrati, pentru localitati unde atragerea personalului de specialitate sanitar-veterinar se face cu mare greutate.

Totodata, persoanele care ar urma sa fie incadrate intr-o institutie publica din reteaua sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor din alta localitate ar trebui sa primeasca o indemnizatie de instalare echivalenta cu un salariu de baza corespunzator functiei si gradului profesional in care urmeaza a fi incadrate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

186772 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  Reasezarea salariala (Joi, 23 iulie 2015, 14:18)

  cristi [anonim]

  Este nevoie de o ierarhizare corecta a salariilor in Administratia Publica, nimic de contestat, dar la fel de important este nevoie si de o restructurare a personalului. In Bucuresti e mai mult personal decat in toata tara ..... calculati veniturile salariale pe Bucuresti si veniturile din tara, diferenta e colosala.
  Trebuie descentralizare cat mai rapida, pentru ce atatea cloace la Bucuresti angajate pe linie de partid ...... oare e corect ca noi sa cotizsam si voi sa mancati, iar inapoi la nivel local se intoarce ioc ..... pai ne adminitram mai bine singuri pe plan local ca voi la Bucuresti furati de nu-i voie si atunci pentru ce sa va platim magariiillllleeee.
  Cred ca e timpul sa punem piciorul in prag .... aceasta clasa politica iresponsabila nu face altceva decat sa-si imparta intre ei malaiul.
  RUSINE!
 • +6 (12 voturi)    
  Pomana (Joi, 23 iulie 2015, 14:47)

  Gigel Briceag [anonim]

  Noi pomeni date de Ponta pentru sărăcirea țării
  • +2 (6 voturi)    
   Vin alegerile (Joi, 23 iulie 2015, 17:16)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Gigel Briceag

   doar anul viitor vor fi doua. Ca vom ajunge iar ca in 2009 nu e nici o problema pentru ei.
 • +3 (11 voturi)    
  timpenie comunista (Joi, 23 iulie 2015, 14:52)

  Florin Oprea [anonim]

  Aceeasi timpenie comunista: acelasi post, salarizare functie de vechime. Mai mult chiar, in invatamint pozitii inferioare platite mai bine ca cele superioare (vezi conferentiar si profesor). Aberatii!
 • 0 (12 voturi)    
  incompetenta, incoerenta si ticalosie (Joi, 23 iulie 2015, 15:33)

  Bokila [utilizator]

  Doar ca sa proiectezi acum mariri salariale pentru bugetari, nu de 70% ci de 25% sa zicem, ar trebui renuntat la scaderea TVA-ului (sau eventual decisa o scadere de max 2%) sau a impozitului pe dividende. Aceasta tactica a pamantului parjolit practicata de ponta & co este o nerusinare fara margini...stabilesc cheltuieli imposibil de acoperit pentru 2016-2017 cand vor fi ceilalti la guvernare si apoi ii vor desfiinta pentru ca nu au reusit sa le acopere.
  • +1 (1 vot)    
   Pai sa-i votam (Vineri, 24 iulie 2015, 11:47)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   tot pe ei in 2016. Si apoi, dupa cateva luni, sa-i fugarim
   pe strada ,pentruca nu vor putea acorda aceste salarii. Si se vor ruga pentru alegeri anticipate. Si vor disparea de pe scena politica., dupa aceste alegeri anticipate. Ce zici ?
 • +5 (11 voturi)    
  Nimic pentru eficientizare (Joi, 23 iulie 2015, 15:44)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Doar o masa de manevra care sa voteze cel ce i-a aruncat pomana. Fara criterii de eficienta si calitate si doar vechimea ca singur criteriu de evaluare a "performantei" Vom ramane deci cu o administratie birocratizata, ineficienta si nereformata ce va costa din ce in ce mai mult bugetul de stat aducand din ce in ce mai putina valoare.
  • +1 (3 voturi)    
   din ce in ce mai putina valoare (Joi, 23 iulie 2015, 17:21)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   dar mult mai multa supunere. "V-am dat" va fi lozinca preferata in romania lor.
 • +2 (6 voturi)    
  rusine (Joi, 23 iulie 2015, 17:13)

  I.Negru [anonim]

  Este revoltator. Pai domnilor si 5000 Euro daca ii faci salariul unui functionar incompetent tot incompetent va ramane. In loc sa mariti salariile debutantilor celor proaspat intrati in sistem pentru a atrage oameni bine pregatiti voi mariti decalajul si mai mult intre acestia si incompetentii cu vechime. Un sef de serviciu, ajuns pe acea functie datorita relatiilor si nu competentei, care nu stie limba straina, isi prinde urechile in calculator si in probleme dificile apeleaza la subalterni pentru ai arata ce trebuie sa faca, ajunge sa incaseze de 2-3 ori mai mult decat ceilalti salariati din subordine. Rusine.
  • +2 (2 voturi)    
   ia de 3 ori mai mult (Vineri, 24 iulie 2015, 17:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui I.Negru

   Voi trebuie sa stiti un lucru: in sistemul de stat, salariile se stabilesc i functie de pile. Nu conteaza cate masterate sau ce doctorat ai, daca nu ai pile, ramai pe salariul minim, si nu mai cresti decat daca da guvernul pomeni.
   Este bine pe de o parte ca va creste salariul minim, asa mai castiga si cei fara pile. Daca cresc salariile maximale, este clar: cei cu relatii au fost nemultumiti, si trebuie sa li se mareasca salariile.
 • +2 (4 voturi)    
  RESTRUCTURARE, EFICIENTIZARE SI INFORMATIZARE (Joi, 23 iulie 2015, 17:14)

  cosmin [anonim]

  ca la o societate privata si dupa aceea veniti cu cresteri salariale, pana atunci astfel de masuri sunt cadouri electorale pe banii nostri si nu e corect.
  jos guvernul si aceasta clasa manjita care ne va intoarce in timp, ne vor distruge!
 • 0 (2 voturi)    
  bugetarii sunt platiti dupa aceleasi criterii (Joi, 23 iulie 2015, 18:18)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  ca si inainte de '89, or asta nu e posibil intr-o economie de piata pt. ca in Romania nu este economie de piata.
  • -1 (3 voturi)    
   Glumesti nu? (Joi, 23 iulie 2015, 19:46)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   Ca Phonta a spus ca celelalte tari is invidioase pe Romania. De ce oare? Ca n-au mai vazut asa guvernare proasta ca cea a dofttorelului? Se crucesc si aia creca...si se intreaba cum de mai e functionala tara.
 • +2 (4 voturi)    
  Fumigene (Joi, 23 iulie 2015, 21:17)

  Elisa [anonim]

  Chiar nu observa nimeni ca adevarata miza este cresterea salariilor demnitarilor?Prostimii i se promite cate in luna si in stele, se maresc salariile demintarlor, se acorda pensii speciale parlamentarilor si se spune ca "lasa, ca va dam si voua!", dar la Sfantu' Aseapta.Aceasta este tactica, de praf in ochi, iar domnul Iohannis subscrie cu brio...din pacate!
 • -1 (5 voturi)    
  plăgiuță aluat un șut (Vineri, 24 iulie 2015, 0:56)

  timp tamp [utilizator]

  Chiar plumbuita i-a tras un șut lui plăgiuță, NU va retrage ordonanța lui Iohannis, plăgiuță a ajun iobag pe moșia baronilor infractori. După ce va fi umilit groaznic î-l vor arunca în ghena de gunoi din Kiselef. Hai cu pa viorel plăgiuță
 • 0 (4 voturi)    
  de ce nu se aplica la ASF, BNR, PSF? (Vineri, 24 iulie 2015, 8:07)

  marius [anonim]

  Observ ca nimeni nu sesizeaza titlul. Noua lege nu se aplica la anumite institutii. De ce? Pentru ca acolo, aceste salarii ce teoretic vor creste cu 70% in urmatorii 3 ani, sunt prea mici. Ce merite enorme au angajatii acestor institutii pe care restul nu-I ajung nici cu salarile dublate. Sa nu credeti ca sunt 48 ca gasca Iohannis-Ponta, numai la BNR sunt catea mii, mai mult decat cea mai mare fabrica din Bucuresti. La ASF, iar aceeasi gasca financiara, care primeste mii de EUR lunar. Poate ca scopul e sa nu ia spaga. Dar pe noi nu ne-ar interesa sa nu ia doctorii, nu asti care ne tot spun ca daca noi platim TVA mare, e bine pentru tara, adica sunt bani pentru salariile lor.
 • 0 (2 voturi)    
  Orlando dixit (Vineri, 24 iulie 2015, 8:19)

  Plagarus [utilizator]

  Privati vor urma trendul cresterilor salariale ale bugetarilor ???!
  • 0 (0 voturi)    
   Probabil! (Sâmbătă, 25 iulie 2015, 8:00)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Dar mai apare o problemă majoră - va crește salariul mediu pe țară, deci și punctul de pensie, automat, deci de unde bani?
 • +4 (6 voturi)    
  Sa creasca salariile bugetarilor, (Vineri, 24 iulie 2015, 8:57)

  xrogo [utilizator]

  poate asa ne apropiem de media din UE,nu vor pleca atatia romani sa lucreze pentru altii,ramane rezultatul muncii aici,in Romania,precum si salariile se cheltuie tot aici.
  Daca cresc salariile bugetarilor vor creste si la privati,va exista o presiune sa nu se mai incheie contracte la salariul minim.
 • 0 (4 voturi)    
  România lui Ponta. (Vineri, 24 iulie 2015, 9:24)

  vali47 [utilizator]

  Unii sunt mai//mândri români//decât alții.Se dă legea salarizării unitare care nu se aplică tuturor.Unii sunt excepții.Și la pensii și la salarii.Păi e legea salarizării unitare,ori legea salarizării cum vor ei?
  • 0 (2 voturi)    
   Salarizare unitara. (Vineri, 24 iulie 2015, 11:53)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Pai nu stii vechea zicala din timpul comunismului ?
   " Toti oamenii sunt egali! Unii sunt mai egali decat altii"
   Se aplica vechea zicala comunista.
 • +2 (2 voturi)    
  Rusine voua capuselor! (Vineri, 24 iulie 2015, 10:45)

  ladybug [utilizator]

  cand muncesc 6 mil oameni si ai 4.5 mil pensionari si 2 mil asistati sociali si restul pana la 17 mil sunt someri si tineri sub 18 ani cine o sa plateasca salariile celor din buget? Stiti ca la privat salariile pt cei cu facultati de 6 ani au ajuns sub 2000 lei/luna? O femeie de servici din guvern castiga cu sporuri cat un doctor ? salariile trebuie corelate cu competenta, cu valoarea ta adaugata nu trebuie facute niste grile care sa se aplice tuturor capetelor de lemn. Nu, trebuie stimulata competenta si mai ales a deputatilor. Dorm in scaune si li se dau pensii si sporuri pentru cefe late si burti mari!!!
 • +2 (4 voturi)    
  chiar nu observa nimeni (Vineri, 24 iulie 2015, 11:16)

  Gobelin [anonim]

  ca salariile sunt marite in special acolo unde erau deja mari: directorasi, sefi si sefuti de toate felurile, adica sinecurile, posturile ocupate prin numiri politice metoda PCR.
  restul, p...mea adica (profesori, medici obisnuiti, functionari simpli), raman cam la aceleasi salarii ca acum.
  pentru ei si-au dat legea, pentru sefi, directori si sefuti de prin toate institutiile tocatoare de bani.
  in loc sa scoti la concurs acele posturi, pentru a asigura un management competent, ii numesti in continuare politic da' le dai de 3 ori mai multi bani ...
  cum doamne iarta-ma sa dai unui secretar judetean, contopist care plimba hartii la si de la semnat, 9000 lei, iar unui chirurg bun cu experienta ii dai 3000 lei?
  vorba lui Caragiu: "ei, haide, pe cine crezi matale ca prostesti ?" ...
 • +1 (3 voturi)    
  promisiuni desarte (Vineri, 24 iulie 2015, 11:23)

  deep [anonim]

  Autostrazi pe hartie... Salarii pe hartie... Cine va mai crede?
 • +1 (1 vot)    
  PRICEPEM GREU (Vineri, 24 iulie 2015, 12:52)

  jidanul [utilizator]

  Intelegem greut lucru acesta trebuie facut si daca se face pe parcursul a 3 ani (2015, 2016, 2017), sa zicem cate 33,3% pe an, totul ar fi O.K.
 • +2 (2 voturi)    
  legi de plumb (Vineri, 24 iulie 2015, 17:53)

  rodica [anonim]

  diferenta dintre politic si profesie: "LEGEA SALARIZARII SE MODIFICA: SECRETARUL DE JUDET CASTIGA 9.364 DE LEI PE LUNA. medic primar de gradul 5 ar putea primi un salariu 7.018 lei iar profesor universitar cu vechime in invatamant de peste 40 de ani, gradful 5, va primi un salariu de 7.868 de lei, maximul din invatamant" .................deci nici sanatatea, nici educatia nu sunt de nivelul bagatorilor de si in seama .... asta da reparatie sociala, si nediscriminare profesionala!!!!! lege facuta cu "cap" de plumb......deci nu avem nevoie de sanatate si cu atat mai putin de educatie .... extras din seria ....aventurile legislative ale soldatelei de plumb si a piratului monta!!!!
 • +1 (1 vot)    
  egalitate-n drepturi (Sâmbătă, 25 iulie 2015, 14:56)

  io dixit [anonim]

  artistii angajati la stat nu sint bugetari? ne place sa vedem un film, o piesa de teatru, o opera, sau balet, dar cind trebuie sa-i platim pe oamenii astia ne facem ca uitam. in schimb ii umplem buzunarele lui guta, salam, minune si altii din tagma astora. tara frumoasa, pacat ca-i locuita.
  • 0 (0 voturi)    
   bibliotecarii (Joi, 22 octombrie 2015, 13:48)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui io dixit

   Si mai este o categorie uitata, categorie din care fac parte si eu bibliotecarii din bibliotecile publice


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by