Mai intai despre metodologie. Am calculat un index al pretului mediu la bere format din 75 de esantioane de pret din diferite locuri din capitala- de la barurile din cateva hoteluri de lux, la barurile din Centrul vechi si cele de cartier, pe un sortiment format din 5 beri. Pretul mediu rezultat in urma calculelor a fost de 6,98 lei/sticla de 0.5 litri. Am solicitat apoi celor de la Statistica salariul mediu net orar atat pe industrii cat si la nivel de judet. In cazul judetelor am utilizat un pret mediu standard de 5 lei/sticla. Valoarea pretului berii nu influenteaza ordinea clasamentului ci doar numarul de minute muncite pentru a-ti putea cumpara o bere. Rezultatele le aveti mai jos.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, am luat in calcul un pret mediu de 2.5 lei/berea din hypermarketuri, pe care o cumperi ca sa o servesti acasa, pentru ca nu toti isi beau berea la terase.

Click pe imagine pentru a o mari.

Petrolistii si angajatii bancilor lucreaza 12-13 minute ca sa isi permita o bere la bar. Ca sa-si ia una din hypermarket lucreaza mai putin de 5 minute.La polul opus se afla angatatii hotelurilor si restaurantelor (culmea, nu?) care muncesc peste o ora ca sa-si permita sa se delecteze cu o bere intr-un bar. Chiar si pentru o bere din hypermarket ei "trag" aproape o jumatate de ora, mai mult decat muncesc bancherii ca sa bea aceeasi bere intr-un restaurant.

Tot in jur de 15 minute munceste si un aviatorsau un angajat din asigurari, in timp ce unui IT-ist ii trebuie 6-7 minute.

Media pe intreaga Romanie este de 13 minute de munca pentru o bere din hyper si de 36 de minute pentru o bere consumata la un restaurant.

La nivel de regiuni si judete, lucrurile stau ca mai jos (Click pe imagine pentru a o mari):

Am scos Capitala din calcul, intrucat am discutat mai sus despre Bucuresti. Ilfovenii, banatenii si clujenii stau cel mai bine, ei lucrand cele mai putine minute pentru a-si putea bea berea- mai putin de o jumatate de ora.

Mai jos aveti "harta" salariilor nete. Click pe imagine pentru a o mari.

La polul opus se afla Neamtul, Vasluiul, Suceava si harghita, care lucreaza in medie trei sferturi de ora ca sa isi permita o bere intr-un restaurant local.