Andreea locuieste in Berceni, la parterul unui bloc. Anul trecut, odata cu pierderea serviciului de la mica fabrica de textile la care lucra, si-a deschis un magazin alimentar. Practic, a pus o scarita de metal sub balcon, a inghesuit cateva sortimente de marfa pe niste rafturi improvizate si vinde produse de stricta necesitate unui grup restrans de locuitori ai zonei. De cateva zile, si-a cerut insolventa intrucat nu mai avea din ce sa-asi achite furnizorii. Cu toate acestea, 3 din 10 firme nou infiintate in primele 6 luni din acest an sunt in domeniul comertului, arata datele publicate joi de Registrul Comertului. Daca ne uitam la insolvente, 7 din 10 provin din comert.

inmatriculariFoto: Hotnews

Si acum cateva date, via Institutul National de Statistica

  • In Romania sunt putin peste 100.000 de firme de comert cu amanuntul si inca vreo 53.000 de comert en-gros. 93% dintre firmele din businessul comertului cu amanuntul sunt din clasa de marime de pana la 9 salariati. Mici magazine de cartier, in genul celui al Andreei de mai sus.

  •  Tendinta nu este valabila doar in 2015, ci e constanta in ultimii ani, chiar daca viteza scade usor.  Intreprinderile nou create in anul 2013 au optat pentru activitati in domeniul comertului (40,9%), urmate, la mare distanta, de activitati in domeniul industriei si alte servicii (19,4%, respectiv 18,7%).
  • Pe regiuni, domeniile de activitate sunt reprezentate in anul 2013 astfel: domeniul "industrie" este mai atractiv in regiunile Centru, Sud-Est si Nord- Vest, unde se depasesc 20%; "constructiile" sunt favorizate in regiunile Nord-Vest si Nord- Est; "comertul" are cea mai mare atractivitate, in aproape toate regiunile, cu valori cuprinse intre 30,8% si 54,2%, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov, unde se remarca o rata de 26,3%; "transporturile" au tendinte de scadere in majoritatea regiunilor, exceptie facand regiunile Sud-Est si Nord-Vest unde se depasesc 10 puncte procentuale; "hoteluri si restaurante" este un domeniu cu rezultate semnificative in regiunile Sud-Est, Nord-Est si Vest; "alte servicii" au ponderi mult mai ridicate in regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Nord-Est




  •  Aproape 70% dintre firmele care au intrat in insolventa activeaza in domeniul comertului, transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si constructiilor. Firmele cu activitati in comertul cu amanuntul raman cele mai afectate de lipsa lichiditatilor

Pe judete, insolventele dupa primele 6 luni stau cam asa:

In Capitala sunt cele mai multe pentru ca tot aici sunt si cele mai multe firme care se infiinteaza.

Ca sa raspund intrebarii din titlu, am sa citez un manager al unui lant de magazine, care imi spunea: Cei mai multi se fac comercianti pentru ca altceva nu stiu sa faca si pentru ca ei cred ca daca cumperi din Metro, mai pui 2-3 lei adaos comercial, o sa vinzi la magazinul de la parterul blocului. A fi comerciant inseamna cu totul altceva. In plus, piata e plina de firme puse pe dat tepe. Vin, cumpara marfa de 4-5.000 de euro si iti da un cec fara acoperire. Daca ai afaceri de sute de milioane pe an, nu mori dint-o teapa din asta, dar daca ai un business de 50.000 de euro pe an, nu-ti pica deloc bine.