Devine Mugur Isarescu un super-premier sau doar inteleptul statului roman? Hibele proiectului de lege care infiinteaza Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala

de C.Pantazi, C. Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 3 august 2015, 14:44 Economie | Finanţe & Bănci


Isarescu, paznic la Guvern?
Foto: AGERPRES
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va deveni seful unei noi institutii a statului roman, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, daca proiectul de lege propus de guvern va fi votat de Parlament. Comitetul poate recomanda Guvernului sa ia masuri pentru mentinerea stabilitatii financiare, iar Guvernul "trebuie sa adopte masurile corespunzatoare". Criticii proiectului au protestat fata de aparitia unui supra-guvern care va avea un cuvant greu de spus in politica fiscala, de exemplu, fara sa dea insa socoteala in fata nimanui (Parlament sau alegatori). Exista insa o problema in proiectul initiat de Guvern: nu exista nici o sanctiune prevazuta pentru cazul in care Executivul ignora recomandarile comitetului condus de guvernatorul BNR. Cu alte cuvinte, un proiect de lege "castrat" inca de la nastere.

 • Ce puteri reale va avea Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala

De altfel, chiar ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca Executivul nu este obligat sa aplice recomandarile Comitetului, chiar daca este obligat sa le ia in considerare. "E un comitet care emite recomandari de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, in mod normal, sunt obligate sa le ia in considerare, nu neaparat sa le aplice. In lege spune clar ca, in situatia in care aceste recomandari nu pot fi aplicate, se argumenteaza de ce acest lucru nu este posibil si este decizia guvernului. Este si cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat sa o ia in calcul, nu sa o si aplice. Daca am argumente care arata clar ca nu este nevoie sa aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplica", a explicat, sambata seara, ministrul, la Antena3, citat de Mediafax.

Altfel spus, Comitetul emite "recomandari si avertizari", Guvernul trebuie sa le ia in seama, dar nu trebuie neaparat sa le si puna in aplicare. Dupa cum recunoaste ministrul, la fel face si Consiliul Fiscal. Emite o opinie care ar putea sau nu sa fie luata in considerare pentru punerea ei in aplicare. In aceste conditii, de ce ar mai fi nevoie de inca un entitate, pe langa Consiliul Fiscal, care sa aiba rolul de a transmite recomandari?

Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Finantelor si aprobat pe 22 iulie. Acum, dupa doua saptamani de la aprobare, ministrul finantelor spune ca noua structura va emite recomandari si avertizari care nu au caracter obligatoriu in vederea aplicarii.

Interesant este ca presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, se arata revoltat de acest proiect de lege, chiar daca a fost initiat si aprobat de ministrii din partidul pe care il conduce. "Nu pot noua oameni, indiferent cat ar fi de buni si de bine intentionati, sa decida tot, deasupra Guvernului, a Parlamentului (...). Asa ceva nu se poate (...) Eu ce sa inteleg, ca nu mai exista Guvern, Parlament, Presedintie?", a afirmat presedintele interimar al PSD, joi, 30 iulie, la Antena 3. Daca seful principalui partid de la guvernare se pronunta impotriva, cata sustinere va avea acest proiect in Parlament?

De ce este considerata noua structura un supra-guvern? Potrivit proiectului, organismul decizional al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala va fi Consiliul general, format din noua membri care nu sunt remunerati pentru activitatea lor: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori si economistul-sef ai Bancii Nationale a Romaniei; presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de primul-ministru. Altfel spus, majoritari in consiliul general vor fi reprezentantii BNR. Si directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va participa la sedintele Comitetului, insa nu va avea drept de vot. Deciziile Consiliului general sunt adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, iar, in caz de egalitate de voturi, presedintele are vot decisiv. Presedintele va fi seful BNR. La cum arata structura acestui consiliu, deciziile vor fi luate de cele mai multe ori asa cum doresc reprezentantii BNR.

Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala va elabora strategia privind politica macroprudentiala, va emite recomandari si avertizari pentru prevenirea si diminuarea riscurilor la adresa stabilitatii sistemului financiar national, va monitoriza implementarea acestora etc. Institutiile care vor primi aceste recomandari sun BNR, ASF si Guvernul. Presedinte comitetului va trebui sa prezinte Parlamentului un raport anual, pana pe 30 iunie a anului urmator.

Proiectul prevede ca BNR, ASF si Guvernul "trebuie sa adopte masurile corespunzatoare, inclusiv emiterea de reglementari, in vederea respectarii recomandarilor sau, dupa caz, sa intreprinda actiuni in vederea diminuarii riscurilor asupra carora au fost avertizati". Pe de alta parte, destinatarii recomandarilor trebuie sa informeze Comitetul si sa furnizeze "o justificare in cazul in care nu au adoptat astfel de masuri". Iar daca recomandarile nu au fost aplicate prin masuri corespunzatoare, nu se intampla nimic. "In cazul in care Comitetul constata ca nu s-a dat curs recomandarii sale sau destinatarii nu au justificat in mod adecvat lipsa lor de actiune, acesta informeaza, in conditii de stricta confidentialitate, destinatarii", se arata in proiect. Exact ca in cazul Consiliului Fiscal, ale carui opinii sunt foarte rar luate in considerare de Guvern. Dar daca exista un Consiliu Fiscal, de ce ar mai fi nevoie si de Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala?

Proiectul de lege privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in data de 30 octombrie 2014, insa a fost aprobat de Guvern dupa noua luni, pe 22 iulie 2015.

 • Puterea simbolica a Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala

Si atunci, ce are in plus noua structura fata de Consiliul Fiscal?

Dincolo de componenta radical diferita fata de deja existentul Consiliu Fiscal, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala are o incarcatura simbolica mai mare: e condus de guvernatorul BNR. In acest moment, guvernator este Mugur Isarescu, omul a carui cota de incredere e constant mai mare decat cota de incredere a oricarui politician roman.

Experientele ultimilor ani au aratat ca Isarescu poate juca un rol major pe scena politica prin pozitionarile sale. Ultimul exemplu este legat de noul Cod Fiscal, sustinut de Guvernul Ponta si trimis Parlamentului pentru reexaminare de presedintele Iohannis. Mugur Isarescu a avut cateva declaratii dure impotriva Codului Fiscal, iar declaratiile sale sunt folosite acum de tabara adversarilor noului Cod Fiscal.

Ei bine, aceasta incarcatura o va avea si noul organism ce va fi condus de Mugur Isarescu. Practic, Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala nu va putea impune legi sau ordonante de urgenta, dar va putea seta agenda publica in directia dorita.
 • Ce se poate intampla cu proiectul de lege

Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Finantelor si a fost asumat de Guvern, care l-a trimis spre dezbatere in Parlament. Din acest moment exista cateva scenarii:

1. Parlamentul adopta proiectul Guvernului fara modificari, presedintele Iohannis il promulga, si Comitetul va fi infiintat cu puterile si limitarile descrise mai sus
2. Parlamentul adopta proiectul Guvernului cu modificari. Modificarile pot fi de doua feluri: a) Vor spori puterile Comitetului prin includerea de sanctiuni la adresa institutiilor care nu respecta recomandarile noii institutii (putin probabil, pentru ca asta inseamna ca parlamentarii vor fi de acord cu scaderea propriilor puteri); b) Vor micsora puterile Comitetului
3. Majoritatea parlamentara nu va socoti acest proiect suficient de important pentru a-l pune pe agenda, si proiectul va fi amanat fara un termen realist.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9055 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 august 2015, 14:57)

  [anonim]

  • +7 (11 voturi)    
   oricum bancherii ne conduc (Luni, 3 august 2015, 16:16)

   FMI_guvernator [anonim] i-a raspuns lui

   Politicile guvernului sunt diktate de FMI și Comisia Europeană. Aproape toate proiectele care vizează bugetul (fie că vorbim de taxe, fie că vb de ajutoare pentru săraci) sunt supra-vizate de cele două organisme. BNR probabil era un fel de intermediar, ca să fie siguri că guvernul nu decide de capul lui ce politici aplică.
   Nu carecumva să scadă profitul corporațiilor și să încaseze amărăștenii cu 50 de lei mai mult la salariu.
  • -4 (10 voturi)    
   nu este neconstitutional - ACUM este un risc (Luni, 3 august 2015, 16:26)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui

   1.Macrostabilitatea economica este un elementul cheie care leaga politica monetara de cea fiscala. De cele mai multe ori conducatorii de guvern sunt personaje politice si deci nu specialisti in macrostabilitate economica si de aceea este normal ca seful acestei comisii sa fie un specialist.

   2. Guv Bancii nu devine implicat in politica fiscala pentru ca emite doar recomandari bazate pe analizele efectuate cu datele furnizate de institutiilor statului si de cele primite de la BNR. In prezent macrostabilitatea economica nu poate sa fie asigurata pentru simplul motiv ca stanga face ce face fara sa bage pe nimeni in seama. Este un risc care ar trebui inlaturat.

   Daca Gov.Ro decide sa nu bage pe nimeni in seama este obligat prin aceasta propunere de lege sa prezinte punctul sau de vedere si ca urmare isi va angaja raspunderea ministeriala. Orice greseala, facuta cu stiinta sau fara stiinta, poate sa conduca la darea cu subsemnatul pentru subminarea economiei.
   • +7 (9 voturi)    
    Ce specialisti sunt (Luni, 3 august 2015, 19:28)

    Aerolaur [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    acum in BNR: Isarescu, care are probleme cu podgoria. Olteanu, care are probleme cu Gorghiu si Daianu, care si-a administrat banii cu Sima. Toti- macroprudentialisti de la mama lor!
  • +6 (6 voturi)    
   care putere enorma? (Luni, 3 august 2015, 17:05)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu vezi ca degeaba BNR scade dobanzile...BNR scade dobanda de referinta, scade dobanda de la repo, o scade pe cea a creditului lombard, scade rata RMO...si tot degeaba...nicio banca nu se ia dupa ea. Dobanzile la credite (adica cele active) sunt la 11-13%.
   Te ia rasul..
   • -2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 august 2015, 17:31)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

    • +2 (2 voturi)    
     nu este adevarat (Marţi, 4 august 2015, 10:05)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui

     dobanzile BNR, mai ales cea de referinta, trebuie sa fie un indicator de referinta pt banci, DUPA CARE ACESTEA TREBUIE SA SE IA. Ele sunt niste parghii, prin care BNR poate sa intervina indirect asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale. Numai ca bancile de la noi, reactioneaza doar cand BNR ridica dobanda de politica monetara, nu si cand o scade...acum o scad la depozite, si nu o scad la credite. SUntem tara cu cel mai mare ecart din Europa intre dobanzile pasive (la depozite) si cele active (la credite). La credite platesti dobanda cu 11-13%, iar la depozite incasezi dobanda de 1% (chiar mai putin).
     Cat despre afirmatia ca dobanzile la credite au ajuns la minime istorice, e o gluma buna,
     Acum, daca iei un credit in euro de nevoi prsonale, ai dobanda peste 11%. In 2005 am facut un credit de nevoi personale (sa imi cumpar o masina) si am platit o dob de 7.5% la euro.
     Deci cand a fost dobanda mai mica?
 • +10 (18 voturi)    
  Unul baga tara in kKt si celalalt sa valideze! (Luni, 3 august 2015, 15:00)

  pedepsitorul [utilizator]

  Unul care o sa bage Romania in kKt si celalalt care o sa-si puna semnatura ca Romania merge in directia buna!

  Cand Basescu a trebuit sa anunte in parlament masurile de austeritate, unde era Isarescu sa confirme apropierea crizei economice?

  Basescu a avut simtul raspunderii, nu I-a trebuit un Isarescu sa se ascunde in spatele sau!
 • +9 (17 voturi)    
  Plagiatorul se lipeste (Luni, 3 august 2015, 15:01)

  Ael [utilizator]

  ...de oricine are prestanta mai mare.
  Incearca mereu sa transfere catre el cota de incredere a respectivului. E ca o lipitoare.
  • +1 (5 voturi)    
   Un vampir de notorietate! (Luni, 3 august 2015, 16:00)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Ael

   De aceea s-a infiltrate la umbra unor VIP-uri!

   - La faculatte l-a intalnit pe NASTASE poarta catre politica
   - La PSD - tatucul ILIESCU
   - Prieten la Targu Jisu - Nicolae MISCHIE
   - La prima Cununie - Nasul Gabriel OPREA
   - La a doua Cununie- Nasul George MAIOR
   - Socrelul intamplator - Ilie SARBU
   - La drum cu - Livius DRAGNEA
   - Credibilizatorul de politici - ISARESCU
   - Lotul de gimnastica - aduce ode Plagiatorului
   - Prietenul de baschet - Asesoft GHITA
   - La pomana lui MANDELA intalnirea de la tualeta cu OBAMA

   Iar daca te uiti pe Facebook-ul lui, cum este ziua de nastere a unui urias actor, sau mare personalitate ii scrie de la egal la egal, de parca reprezinta acelasi nivel de somitate... mi-e scaraba!

   etc
 • +3 (5 voturi)    
  Neconstitutional (Luni, 3 august 2015, 15:10)

  tyty [anonim]

  Se incalca neutralitatea Bancii Centrale!!!
 • +4 (6 voturi)    
  in sfirsit, (Luni, 3 august 2015, 15:17)

  victor L [utilizator]

  se naste o Strutocamila.
 • +1 (7 voturi)    
  Pareri. (Luni, 3 august 2015, 15:19)

  Moneda [anonim]

  Cand ai un salariu de douazeci si ceva de mii de euro pe luna , ce ghiseft sa ai ca sa dea statul si altora o bucata mai mare de cozonac . Stii sigur ca asa bucata ta poate deveni mai mica . De aici si asazisa prudenta financiara . Vom vedea peste ani ca BNR a avut o politica obstructionista fata de o economie care avea mult mai mult spatiu de dezvoltare .
 • +8 (10 voturi)    
  Unii restructureaza altii abereaza (Luni, 3 august 2015, 15:27)

  Fu Leng [utilizator]

  Statul roman capushat de banditi. Comisia pt apararea democratiei, Comisia Macroprudenta....ca-n filmele cu prosti.
 • +5 (9 voturi)    
  Nesimtire (Luni, 3 august 2015, 15:28)

  The Real Sasha [utilizator]

  Regele BNR ori se da drept portavoce, ori chiar reprezinta interesele capitalului strain in Romania. Capitalul dicteaza politicului. Asta e capitalismul. Bine ati venit in belciuge, dragi romani...
 • +9 (11 voturi)    
  ''marele'' guvernator (Luni, 3 august 2015, 15:29)

  Snitzelvienez [utilizator]

  el mai marele nostru protector al avutiei nationale ne-a trecut prin faradelegile comise de-a lungul timpului : desfiintarea bancilor, caritas, FNI, hipeinflatie, indatorare excesiva..
  El marele guvernator a fost plantat in romania si a chemat trupele americane ca la nevoie sa poata iesi in siguranta din tara
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 august 2015, 15:43)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Cat de anticiclic a fost Isarescu (Luni, 3 august 2015, 19:32)

   Aerolaur [utilizator] i-a raspuns lui

   am simtit toti!
  • -1 (1 vot)    
   subscriu!! (Marţi, 4 august 2015, 10:09)

   lili [anonim] i-a raspuns lui

   Altfel, inca un episod din seria "Aflarea-n treaba a politicienilor romani" !
   Chiar meritam sa ne guverneze Brussels-ul, chiar as prefera niste politicieni nemti, m-am saturat ca sa vad cum de 25 de ani fauna politica din Romania promoveaza incompetenta, lipsa de profesionisti, clientelismul periculos si mai ales CORUPTIA generalizata care au saracit Romania si tin in saracie lucie peste 5 milioane de romani!
   Sper ca noul Proiect chiar sa aiba efecte, sa tina sub control matrapazlacurile cu BANI PUBLICI ale guvernantilor iar Dl Isarescu sa vorbeasca mai direct pe subiectele fierbinti!
 • +7 (9 voturi)    
  Inca un comitet mancator de bani. (Luni, 3 august 2015, 15:59)

  dezamagitul [anonim]

  Sa tot traiesti la noi , pe laga atatea ASF-uri ,comitete guvernamentale si altele , membrii acestora castiga foarte bine fara sa-si bata capul si fara nici o raspunere . Toate aceste comitete si comitii se aseamana cu studiile de fezabilitate mai ales cele din infrastructura drumurilor unde s-au mancat miliarde de euro fara a se realiza mai nimic .
  Trai pe vatrai nene .
  • +1 (3 voturi)    
   condus de cel cu banii nostri, (Luni, 3 august 2015, 17:42)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui dezamagitul

   si care ca prim ministru a dat petrolul lui patriciu de la care a uitat sa ceara si datoriile, donate de vvponta,
 • +3 (7 voturi)    
  Butoane (Luni, 3 august 2015, 16:23)

  cristi8691 [utilizator]

  Se induce de cativa ani in mintea europenilor incapacitatea clasei politice de a rezolva problemele.Totodata se prezinta specialisti cu girul de la Bruxelles care vin sa repare ceace au stricat politicieni.Primele incercari au fost Monti si Papademos pentru a testa piata.Isarescu face parte din aceiasi categorie . Noi injuram guvernul / premierul dar la butoane este altcineva . Atentie la acesta poveste cu Isarescu supervizor ! Sa nu acceptam orice doar ca nu ne place Ponta !
 • +2 (8 voturi)    
  am o propunere (Luni, 3 august 2015, 16:38)

  aprodu purice [anonim]

  desfiintarea parlamentului,
  desfiintarea guvernului,
  desfiintarea constitutiei,

  si

  sa ramana doua partide, partida isarescu si in opozitie partida vasilescu,

  sa vedeti atunci democratie si stat de drept
 • -1 (5 voturi)    
  Mânuța lui Johanis? (Luni, 3 august 2015, 17:07)

  atoni [utilizator]

  Vrea sa facă în România ceea ce în Germania funcționează de 52 de ani. Se numește "Sachverständigenrat", in alte cuvinte- sfatul celor 5 înțelepți, emite o singură dată pe an o părere scrisă față de care guvernul, "die Bundesregierung", trebuie să ia o poziție, adică o ia sau nu în considerare. Membrii acestui consiliu sunt numiți de președinte...
  • +1 (1 vot)    
   Patriotism (Luni, 3 august 2015, 20:11)

   The Real Sasha [utilizator] i-a raspuns lui atoni

   Numai ca le lipseste patriotismul. Asta e diferenta. Canta pe bancnote, nu pe note...
 • 0 (0 voturi)    
  poate doar o un dezastru natural (Marţi, 4 august 2015, 13:59)

  Dedalus [anonim]

  1. Fazarea proeictelor europene, adica finantarea lor din nou exercitiu financiar este o dubla pierdere: a banilor din vechiul exercitiu si a celor din cel nou.

  Aceasta catastrofa a finantarii europene este prezentata ca o un mare success, "amanuntul" ca de fapt se iau bani din bugetul exercitiului financiar nou pentru a finanta proiecte restante in loc sa se finanteze proiecte noi este trecut sub tacere....

  2. Suspetez ca noul Comitet va fi prezentat ca un fel de garant al deciziilor Guvernului, inclusive in cazul in care deciziile Guvernului vor fi pe dos. Cum am demonstgrat mai sus la 1) la asa ceva (denaturarea adevarului) suntem buni.

  In rest, ce sa spun - la capitalul uman catastrofal pe care il avem, rezultat al unui system de invatamant catastrofal, ce parca tot are loc mai jos sa cada, nu vad cine ar fi in stare macar sa citeasca 10 pagini fara sa il apuce somnul.

  Isarescu are si el o varsta, iar altii din urma nu mai sunt.

  Concluzie: frectie la picior de lemn. O tara condamnata la (si de ) prostie perpetua.
 • 0 (0 voturi)    
  C.N.S.M (Marţi, 4 august 2015, 14:50)

  jidanul [utilizator]

  Persoanele care compun Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala este exact cum ai pune "lupii paznici la oi". Adica, paznicii sunt BNR-istii, ASF-istii si alti ca ei, exact aia care au fost si sunt complicii politicienilor corupti care au taiat salarii si pensii ca sa aiba ce fura si care au dat credite preferentiale de milioane de euro, politicienilor corupti, iar ulterior BNR-istii si bancherii au marit DAE ca sa mai ia romanii una in cap, dupa ce le-au fost taiate salariile si pensile. dupa ce a crescut TVA-ul la 24%, dupa ce s-au facut disponibilizari, dupa ce au dat faliment sute de mii de firme, dupa ce milioane de romani au intrat in incapacitate de plata la ratele creditelor contractate,dupa ce unii s-au imbolnavit din cauza stresului si alti au cedat si s-au sinucis. La data cand nenorocirile acestea cadeau pe capul si spinarea romanilor NU l-am auzit pe "Il Governatore" si gasca benerista sa se umfle, sa se agite, pe la toate posturile de televiziune, pe net, de nu mai ai loc de ei. Iar, acum au dospit si emana bla-bla-uri peste tot, spun cuvinte si vorbe alambicate si imbarligate. Restul ... duhoare si putoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by