Investitorii nervosi din cauza volatilitatii din China si a situatiei economice a Greciei ar trebui sa se uite la Europa est, mai ales la Romania, transmite CNBC, citand analisti economici.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

“Europa Centrala si Romania arata chiar bine”, spune Charles Robertson, economist sef al sectiei dedicate economiilor emergente din cadrul bancii de investitii Renaissance Capital.

El spune ca regiunea este una "de refugiu” intr-o perioada in care investitorii sunt foarte dornici sa evite preturile in cadere ale materiilor prime, interventiile guvernamentale de pe bursele chinezesti si incertitudinile ce inconjoara solventa Greciei si viitorul tarii in zona euro.

Potrivit lui Robertson, Romania este cea mai performanta piata “de frontiera”, Bursa de Valori Bucuresti urcand cu 9% anul acesta.

Timothy Ash, strateg pe domeniul bursier in cadrul influentului fond de investitii Nomura International, a subliniat ca tarile din centrul si estul Europei au profitat de preturile mici ale petrolului si ale materiilor prime si au avantajul unor legaturi comerciale reduse cu China.

“Motive pentru a fi constructiv in aceasta directie: In general, regiunea este importator de materii prime si petrol, deci beneficiar net al preturilor mici… Comertul cu China este limitat, putine dintre ele fac exporturi semnificative in China”, a explicat Ash.

Regiunea a castigat si din legaturile stranse cu Germania, cea mai mare economie Europeana, a explicat si Bob Parker, senior adviser pe investitii, stragegie si cercetare in cadrul Credit Suisse.

Tari precum Romania si Bulgaria poate au fost afectate in sectoarele bancare din cauza legaturilor stranse cu Grecia, dar multe tari din regiune vor continua sa exporte puternic in Germania.

“Cred ca Europa Centrala este foarte interesanta”, a declarat miercuri Parker pentru CNBC.