Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. La noi, potrivit datelor transmise de Statistica, cresc atat numarul locurilor de munca vacante cat si numarul de someri. Cifrele transmit de fapt ca avem o economie in care apar locuri de munca in sectoare in care absolventii sau somerii nu sunt pregatiti si de cealalta parte, avem someri care stiu sa lucreze in industrii care nu au locuri de munca vacante. Pe scurt, avem 47.400 de joburi vacante si 642.000 de someri. Cele mai multe sunt in sectoare cu salarii mici, care nu motiveaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. Ceele mai putine joburi vacante sunt in domeniul tranzactiilor imobiliare, industre extractiva si productia de energie.

concurentaFoto: Hotnews

Prin comparatie cu trimestrul precedent cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,22 puncte procentuale), respectiv in industria prelucratoare (+0,17 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante cresteri s-au regasit in activitatile din industria prelucratoare (+2,1 mii locuri vacante), respectiv din comert (+0,5 mii locuri vacante).

Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-0,29 puncte procentuale), urmate de industria extractiva (-0,16 puncte procentuale), iar in cea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in constructii, respectiv in transport si depozitare (-0,4 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,93 puncte procentuale), respectiv in administratia publica (+0,74 puncte procentuale), iar diminuarea cea mai relevanta a fost in hoteluri si restaurante (-0,09 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a crescut in industria prelucratoare (+3,6 mii locuri vacante), respectiv in administratia publica (+2,1 mii locuri vacante), iar in invatamant (-0,3 mii locuri vacante) s-a observat cea mai relevanta scadere.

Rata si numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii

In trimestrul II 2015, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,42%, respectiv 13,7 mii locuri vacante), respectiv in cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (1,22%, respectiv 7,6 mii locuri vacante) iar cele mai mici valori au fost inregistrate in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,43%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Trimestrul II 2015 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevanta crestere s-a inregistrat atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,11 puncte procentuale, respectiv +1,0 mii locuri vacante), iar la polul opus cu cele mai semnificative scaderi s-au regasit ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,16 puncte procentuale, respectiv -0,4 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativa crestere a ratei locurilor de munca vacante s-a inregistrat in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,34 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+2,7 mii locuri vacante).

Singura diminuare atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-a regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,16 puncte procentuale, respectiv -0,01 mii locuri vacante).