Romania va ajunge probabil la un deficit bugetar in anul 2016 de peste 4% din produsul intern brut, prin viitorul Cod fiscal in forma convenita joi de partide parlamentare, coroborat cu majorarile salariale planuite in sectorul bugetar, a declarat, joi, pentru HotNews, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Aceasta inseamna ca Romania va sari cu deficitul bugetar si peste limita de 3% acceptata in Uniunea Europeana, conform criteriilor de la Maastricht.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

UNPR PNL si UDMR au convenit joi ca in anul 2016 taxa pe valoare adaugata standard sa scada de la 24% la 20%, in loc de 19% cat prevedea Codul fiscal adoptat initial de Parlament si trimis la reexamenare de presedintele Iohannis. De asemenea, supraaciza la carburant ar urma sa ramana si in anul 2016. Din anul 2017, TVA ar urma sa scada la 19%, iar supraaciza sa fie eliminata, conform intelegerii partidelor.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici (senator PSD), care a fost la discutiile de joi, de la Parlament, cu partidele, a declarat ca deficitul bugetar pe anul 2016 va fi in jurul a 2% ca urmare a aplicarii acestor masuri, insa presedintele Consiliului Fiscal a estimat deficitul la 2,5% din PIB numai prin aplicarea Codului Fiscal.

Ionut Dumitru a atras, insa, atentia ca deficitul bugetar va depasi 4% din PIB in anul 2016, daca se vor aplica si majorarile salariale din sectorul bugetar, printr-o noua lege a salarizarii unitare.

"Daca facem un calcul, schimbarile convenite prin amendamentele propuse joi la Codul fiscal nu sunt majore. Se economisesc 1,8 miliarde de la TVA, care oricum se vor suporta in 2017 si 3,6 miliarde de la acczize. Deci sunt 5,4 miliarde economisiti fata de proiectul initial, adica 0,7% din PIB. Adica, dupa calculele noastre, in loc de 3,2% deficit bugetar, o sa avem probabil 2,5%. Asta in conditiile in care s-ar aplica doar Codul fiscal", a declarat, pentru HotNews, Ionut Dumitru, presedintele Consilului Fiscal.

"Dar sunt si cresterile de salarii in sectorul bugetar", a adaugat el.

"In varianta in care varianta ar fi crescut dupa noua schema de salariazare, cu impactul estimat de Ministerul de Finante la 15,5 miliarde de lei, anul viitor. Ca sa recapitulam toate implicatiile: ar fi un deficit in jur de 4% di PIB, anul viitor, daca s-ar aplica prevederile din noul Cod fiscal, cu amendamentele de astazi, plus cresterile de salarii, asa cum se intentiona initial", a mai spus Dumitru.

In plus, presedintele Consiliului Fiscal a atras atentia si asupra cresterii salariilor medicilor, cu 25% incepand de la 1 octonbrie 2015, anuntata de premierul Victor Ponta.

"Atentie! Cresterea asta de salarii la medici nu cred ca era prevazuta atat de rapid in intentiile initiale, plus ca vad ca deja a inceput o avalansa de solicitari si de la alte sectoare - profesori, politisti- care vor mai mult. Deci e posibil ca pe partea de crestere salariala sa avem o crestere mai mare, cu impact mai mare de 15,5 miliarde de lei", a avertizat Ionut Dumitru.

"Aveam o ingrijorare mare pe partea de Cod fiscal, care se mai diminueaza prin aceste amendamente, dar ramane in esenta o problema serioasa si pe partea de Cod fiscal ca implicatie bugetara, dar a aparut o problema chiar mai grava - partea de cresteri salariale. As spune ca, la cum se prefigureaza lucrurile acum, pe Codul fiscal si cu cresterile salariale, deficitul are mari sanse sa sara de 4% din PIB in anul 2016. Nu va mai ajunge probabil la 5% din PIB", a concluzionat Ionut Dumitru.