"Vineri la ora 18.00, leul era cotat la 4,43 in fata euro. In doar cateva minute a sarit la 4,44, iar la ora 21.00 era deja 4,45. Intre orele 18-21, volumul tranzactiilor a fost de 50 de milioane de lei, in conditiile in care de dimineata si pana la ora 18, se tranzactionasera 100 de milioane. Astazi (luni - n.red), pana la ora pranzului avem aproape 100 de milioane tranzactionate, ceea ce ne face sa credem ca volumul final al zilei va fi mai consistent decat cel de vineri", a spus pentru HotNews unul din dealerii unei banci comerciale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miscarea a fost justificata, mai spune acesta, de tensiunile pietelor asiatice. "Practic, dupa ce zile in sir leul a stat aproape nemiscat, a sarit acum cu doi bani. Sau 200 de pips, cum le spunem noi. Volumele au fost si ele maricele, dovedind un interes crescut pe regiune. Leul a fost mai putin volatil decat zlotul, asta din cauza problemelor din Polonia; ei au alegeri in acest an si in plus, au de rezolvat probema creditelor denominate in franci elvetieni", mai spune dealerul citat.

BNR a cotat luni un euro la 4,44 lei, leul fiind cu un ban mai depreciat decat cursul de vineri, cand fusese cotat la 4,43 unitati fata de euro. Moneda nationala a ramas nemiscata in fata francului elvetian si s-a apreciat in fata dolarului american, cotatia BNR de luni fiind de 3,87 lei pentru un dolar SUA.