"Leul a testat din nou 4,45/EUR luni, dar nu a trecut peste acest nivel, iar in tranzactiile de seara, s-a apreciat sub 4,43/EUR urmand miscari pozitive din pietele externe. Cum pietele de actiuni din SUA au incheiat cu o scadere de aproape 4%, iar bursa chineza s-a aflat tot pe minus (pierzand circa 8%), continuam sa vedem presiuni ascendente asupra perechii EUR/RON, care s-ar putea indrepta din nou catre 4,45 daca sentimentul global ramane nefavorabil", spun economistii ING in raportul zilnic destinat investitorilor. "Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro marti dimineata. Leul a deschis la 4.4350/EUR si se tranzactioneaza la 4.4375/EUR.", spun si traderii Piraeus Bank intr-un raport similar.

"Parlamentul a amanat ieri votul privind proiectul de Cod Fiscal in asteptarea discutiilor politice de joi. Nu ne asteptam ca acestea sa genereze mult mai multe schimbari decat cele anuntate, dar se pare ca guvernul ia in considerare o majorare de 15% a salariilor din sectorul public de educatie, iar o decizie va fi luata in septembrie. Presiunile salarile sunt in crestere, in timp ce functionarii publici cer si ei o crestere a veniturilor. O implementare completa a Codului Fiscal si majorarile de salarii in sectorul bugetar ar putea trimite deficitul bugetar din 2016 peste nivelul de 4% din PIB. Bursele de actiuni chineze au continuat sa sangereze si marti, in schimb pietele globale au inceput sa se stabilizeze, iar unele au recuperat chiar o mica parte a pierderilor de ieri", se mai arata in raportul ING.

Pe pietele internationale, a doua citire a PIB pentru 2Q15 in Germania a confirmat cresterea de 0.4% (trimestru la trimestru) comunicata initial. Importurile nete au fost principalul catalizator cu un avans al exporturilor de 2.2% QoQ si o crestere a importurilor de doar 0.8% QoQ in timp ce cererea interna si investitiile de capital s-au redus fata de trimestrul anterior. Ratele de dobanda scazute nu au inca darul de a convinge companiile sa investeasca, un anumit grad de neincredere fiind inca prezent. Cu toate acestea, indicele climatului de afaceri pentru august, comunicat azi de Ifo a urcat la 108.3 puncte de la 108.0 in luna anterioara desi piata astepta o scadere la 107.7 puncte.

Piata valutara

"Euro s-a indepartat marti dimineata de maximul ultimelor sapte luni fata de dolar atins ieri la USD 1.1711/EUR. Dolarul a redus o parte din pierderile din fata celorlalte valute majore desi investitori cred din ce in ce mai putin ca Fed va creste ratele in acest an. In momentul redactarii, moneda unica se tranzactiona aproape de USD 1.1550/EUR si consideram ca va mai scadea azi. Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro marti dimineata. Leul a deschis la 4.4350/EUR si se tranzactioneaza la 4.4375/EU", scriu economistii Piraeus.

PIata metalelor pretioase

Preturile metalelor pretioase au pierdut o parte din atractia lor ca active de refugiu pe masura ce pietele s-au mai calmat. Aurul se tranzactioneaza cu putin peste 1,145.00 dolari pe uncie, pretul argintului a scazut la 14.73 dolari pe uncie, platina este cotata in jurul nivelului de 980.00 dolari pe uncie iar paladiul a coborat la 552.00 dolari pe uncie, mai arata economistii bancii cu capital elen..