Informatia care circula in piata de acum doua saptamani a devenit oficiala astazi: Tomas Spurny, cehul adus in 2012 la conducerea BCR, cea mai mare banca locala, va parasi institutia, locul lui urmand sa fie luat de Sergiu Manea, in prezent Vicepresedinte pentru Corporate Banking si Piete de Capital. Mandatul lui Spurny se terminase, el fiind prelungit, dar nu si reinnoit. Manea a revenit in Romania in anul 2012, continuand o cariera de peste cincisprezece ani la nivel international, in roluri manageriale de investment si corporate banking. El a lucrat anterior la Citibank, ING, Bank Austria Creditanstalt si ABN Amro.

Sergiu Manea, CEO BCRFoto: BCR.ro

Inainte sa vina in Romania, Manea a stat sapte ani in Viena, fiind recrutat de BCR de pe functia de partener la o firma austriaca de asset management si consultanta financiara, Ithuba Capital.

"In acest moment ma simt cu atat mai privilegiat si mai stimulat de mandatul de a conduce banca intr-un nou ciclu de dezvoltare, urmand unui progam de redresare derulat cu succes. BCR este o banca pentru Romania si intreaga echipa de aici priveste cu incredere catre indeplinirea acestei misiuni din ce in ce mai bine, urmarind sa ofere servicii de intermediere financiara sustenabila, sprijinind cresterea economica si crearea de locuri de munca, asigurand prin toate eforturile noastre prosperitate si siguranta financiara pentru clientii nostri", a declarat Sergiu Manea, citat intr-un comunicat al bancii.

In mandatul lui Spurny, BCR a inregistrat in primele 6 luni din acest an 603,4 milioane RON profit net, dupa un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro) in 2014. In 2013, atinsese un profit de 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea bilantului de neperformante.