E dificil de spus care e optimul nivelului rezervelor valutare pe care o banca centrala le tine la ciorap. Daca sunt prea multi bani, lumea te intreaba de ce strangi atat de mult si daca nu ascunzi vreo vulnerabilitate majora in economie. Daca sunt prea putini, se cheama ca la o adica nu poti sa te imprumuti prea mult (nu oferi suficient colateral garantie) si in plus, risti un atac speculativ pe moneda care sa ti-o deprecieze si sa iti consume si rezerva valutara. Luni, 31 august, in conturile BNR se gaseau 29,34 miliarde de euro plasati in diverse valute, plus cele 103 tone de aur (drept este ca mare parte din aur e in afara tarii). Fata de sfarsitul lui iulie, institutia condusa de Mugur Isarescu si-a marit rezerva valutara cu aproape 200 de milioane de euro.

Rezerva internationalaFoto: Hotnews

Piata valutara este sub presiune in aceasta perioada destul de delicata. "Contextul economic international va fi dominat de disjungerea politicii monetare dintre SUA (unde rata dobanzii de politica monetara va creste, poate chiar incepind cu luna septembrie 2015) si zona euro (unde politica monetara relaxata si introducerea de lichiditate in economie, prin operatiuni speciale, vor continua cel putin pana in 2016). Aceasta va insemna concomitent o scadere a interesului investitorilor pentru alte monede comparativ cu dolarul american si scumpirea creditului la nivel international", spune Nicolae Danila, fost membru in CA al BNR intr-un text remis HotNews.ro

Apoi, sursele de finantare ale economiei in urmatorul ciclu economic nu mai pot fi in exclusivitate finantarile bancare deoarece institutiile bancare sunt in proces de transformare si restructurare, cautand un nou model de business si vor oferi finantare mai scumpa. Aceasta inseamna ca orice economie trebuie sa fie pregatita institutional precum si la nivelul educatiei si culturii economice a agentului economic in vederea atragerii altor tipuri de finantare din piata.

La 31 august 2015, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 29,341 miliarde euro, fata de 29,152 miliarde euro la 31 iulie 2015, se arata intr-un comunicat al bancii de emisiune transmis marti.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.328 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2015 au fost de 32,669 miliarde euro, fata de 32,438 miliarde euro la 31 iulie 2015, se mai spune in comunicat.

Mai jos aveti situatia rezervelor internationale ale bancilor centrale (mai putin Franta, care ne depaseste dar nu avea transmise datele la ora redactarii materialului)

Daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, se poate trezi cineva sa intrebe de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba, explica Mugur Isarescu la un seminar dedicat aurului. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", explica la o conferinta de specialitate Mugur Isarescu.

  • Un nivel mare al rezervelor, chiar daca nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative

"Stiti ca un nivel mare al rezervelor, chiar daca nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative, pastreaza echilibrul pietei. Ca se tot intreba lumea de ce a luat Romania 20 miliarde euro (de la FMI si CE ¬ n.r.). Acum i-am dat aproape pe toti inapoi. Am fost unul dintre cei care am pledat pentru o suma mai mica, acum imi dau seama ca as fi gresit. Era nevoie, in conditiile acelea de incertitudine, de zvonistica la nivel international. Acum s-au schimbat conditiile, aversiunea la risc este mult mai mica", a mai spus Isarescu.

Seful BNR a subliniat faptul ca mentinerea unui nivel ridicat al rezervelor costa, insa castigul pentru economie este mai mare decat costul. De asemenea, el a mentionat faptul ca si Ministerul Finantelor are rezervele sale, sub forma de buffere, fapt care se reflecta intr-o datorie publica aparent ridicata. "Datoria publica neta, daca s-ar scadea cele 6-7 miliarde de lei, cat sunt bufferele de la Finante ¬ cam mari, dar nu ne bagam peste dansii, asa cum nici dansii nu se baga peste rezervele noastre ¬ am vedea ca datoria publica nu a crescut", a mai spus Isarescu.

  • Cat aur detin tarile din jur?

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, din Lituania - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care " a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu.

  • Ceausescu si aurul: In 1988 si 1999, regimul comunist a vandut o parte din rezerva de aur pentru plata datoriei externe a tarii

In anii 1988 si 1999, regimul comunist a vandut o parte din rezerva de aur pentru plata datoriei externe a tarii, actiunea fiind perfect legala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"O parte din datoria externa a Romaniei a fost platita prin vanzarea unei cantitati de aur, deci s-a adeverit faptul ca a scos de aici, de la Banca Nationala, o parte din tezaurul de aur, l-a vandut in strainatate, a platit datoria externa" a spus Isarescu.

"Rezerva de aur a scazut de la 100 de tone la 40 de tone, apoi, spre sfarsitul anului 1989, a rascumparat 20 de tone de aur. Toate aceste operatiuni au fost pentru acele vremuri perfect legale, intrucat chiar presedintele Romaniei de atunci, Nicolae Ceausescu, a semnat decretele si de scoatere si de vanzare a aurului si de rascumparare a unei cantitati de aur" a detaliat guvernatorul.

  • Leul e acoperit in aur peste nivelul de dinaintea primului razboi mondial, cand era cotat ca fiind puternic

Romania se numara printre tarile care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, iar leul este acoperit in proportie de 60-70% de aur.

Rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone, fiecarui roman revenindu-i astfel o rezerva de 5,5 grame de aur. Rezerva de aur reprezenta aproximativ 11,5% din rezerva internationala totala a BNR.

SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Daca se analizeaza baza monetara, adica banii emisi de catre BNR si rezervele minime ale bancilor de la banca centrala, Romania are in prezent acoperire a monedei nationale in aur de 60-70%, mai mare decat in 1916, potrivit lui Isarescu. "Unii spuneau ca leul, inainte de Primul razboi mondial, era tare pentru ca era acoperit 33% in aur. Pai, leul din prezent este acoperit vreo 60-70% din aur, e si mai tare", a spus Isarescu