Inchipuiti-va o populatie cat 5 Romanii la un loc. Cam acesta a fost numarul total al refugiatilor din lume in 2013 (datele pe 2014 nu sunt definitive). Mai exact, conform Bancii Mondiale, peste 107 milioane de oameni au plecat in pribegie in 2013, in speranta unui trai mai bun. 2,7 milioane de iordanieni, 1,6 milioane de pakistanezi, circa un milion de iranien, urmati de sirieni, kenyeni, etiopieni si de ceilalti refugiati au constituit substanta cifrelor publicate de Banca Mondiala. Maryam s-a nascut in Irak, in 1960, cel mai mic dintre cei sapte copii. Maryam spune ca educatia era unul dintre cele mai importante lucruri in familie. Tatal ei si cinci frati au fost profesori. Tatal s-a asigurat ca ea primeste cea mai buna educatie, astfel incat atunci cand era la scoala, Maryam simtea ca sta din punct de vedere al pregatirii,"mai bine decat ceilalti".

Maryam a studiat ulterior mecanica. Dupa preluarea puterii de catre partidul Baas in 1968, Maryam a beneficiat de ideologia de gen Ba'aas : In primele zile ale regimului emanciparea femeii era cheia de a transforma Irakul intr-un stat modern si productiv.. Femeile au fost incurajate sa se inscrie in universitati si scoli profesionale, sa intre pe piata fortei de munca, alaturi de barbati. Rezultatul? Femeile irakiene au devenit printre cele mai educate. Pana in 1980, ele au reprezentat 46% din toate cadrele didactice, 29 % din medici, 46% din stomatologi, si 70% din farmacistilor (Al-Khalil, 1989: 88).

In timpul cursurilor, Maryam a fost abordata de catre Ministerul Educatiei, care i-a oferit sprijinul financiar in timpul studiilor, daca dupa absolvire accepta sa lucreze pentru Minister. Ea a acceptat si a lucrat timp de cincisprezece ani ca profesor de inginerie mecanica. S-a casatorit si a avut trei copii.

Maryam descrie profesia de cadru didactic, ca unul dintre cele mai bune locuri de munca in Irak. Ca profesor ea si familia ei erau respectati si foarte bine platiti. Cu toate acestea, Partidul Ba'as a inceput sa promoveze un sentiment de paranoia, xenofobie si de neincredere. Nu numai fata de dusmanii externi, dar si fatade gruparile minoritare etnice si religioase interne (Davis, 2005). Procesul de marginalizare a grupurilor sociale s-a accentuat si chiar s-a accelerat in anii `70. Pentru a crea si mentine granitele culturale si politice, regimul a acordat o atentie ￯in crestere￯ asa numitei autenticitati culturale. Daca parintii tai nu erau nascuti in Irak, aveai o problema. Ai lui Mariam nu erau.Cauza dificultatilor familiei sale proveneau din mostenirea ￯genealogica￯ a tatalui ei, care nu era nativ irakian, ci fusese nascut intr-o tara rivala, Iran.

In 1982, Partidul Ba'as a adoptat o lege care oferea recompense financiare pentru barbati irakieni care divortau de nevestele lor iraniene (Abdullah, 2003, citat in Ali Ali, 2007: 157). Sotul Mariei, care a fost inginer in fortele aeriene irakiene, a refuzat sa divorteze. Urmarea: a fost demis de la Air Force si a pierdut toate privilegiile oferite lui si familiei sale.

Maryam s-a refugiat in UK. Spala vase la fast-foodului si reuseste sa trimita celor pe care ii mai are in tara cativa bani marunti pentru ea, dar foarte importanti pentru cei de acasa.

Ca Maryam sunt milioane de femei sau de barbati. Toti spera la o viata mai buna, desi nu intotdeauna reusesc sa o intalneasca.

  • Unde aleg sa fuga refugiatii?

In principiu, oriunde. Daca discuti cu ei in particular, afli ca prefera zonele in care mai exista comunitati din tarile din care provin. Daca un maghrebian stie ca in Franta de pilda sunt consistente comunitati de maghrebieni, va opta pentru aceasta tara pentru ca va miza pe spiritul de solidaritate al conationalilor.

Un alt criteriu este cel profesional. Pleci acolo unde se cauta pregatirea profesionaa pe care ai reusit sa ti-o asiguri. Nu in ultimul rand, te duci spre zone in care ai stabilita vreo ruda indepartata sau vreo cunostinta care te poate ajuta.

  • Suntem in fata unui fenomen ne-mai-intalnit?

Nici vorba! De mii de ani, din tarile aflate in criza, se pleaca. In general se fugea din colonii mai ales dupa ce acestea erau preluate de teritorii straine, de teama impozitelor marite si ale taxelor mari. Se fugea si de pe pamanturile boieresti din Romania (de regula din Muntenia spre Transilvania, tot din cauza taxelor impuse de mosieri), se fugea de aproape peste tot, aproape oriunde. Astazi avem in plus masuratorile acestui fenomen.

  • Ce e de facut?

Nu foarte multe lucruri. Trebuie vazut cine anume sunt cei care ar dori sa intre in Romania. Pentru ca la fiecare 100 de solicitanti de statut de refugiat se pot gasi 5 care sa fie adeptii ideologiei Statului Islamic. Chestiunea este, cel putin ca strategie de abordare, putin mai complicata. Crizele de ieri nu seamana cu cele de azi, iar refugiatii de ieri nu sunt din aceleasi categorii ca cei de azi.

Nu stiu daca Romania e pregatita sa faca fata unui val de refugiati. Italia de pilda, este. Oficiali italieni au spus ca vor consolida temporar controalele la tunelul catre Brenner, care o leaga de Austria, pentru a menaja Germania, care se confrunta cu un aflux masiv de imigranti, a anuntat miercuri provincia italiana de frontiera Bolzano (nord), relateaza AFP citata de Mediafax, in pagina electronica.

Initiativa a aparut in urma unei intalniri, marti, intre ministrii pentru Afaceri Sociale din Bavaria, un land din sudul Germaniei, Emilia Muller, si colega sa din provincia Bolzano, Martha Stocker.

In contextul in care se confrunta cu un "val-record de sosiri in ultimele ore", Bavaria a cerut "o sustinere logistica", a anuntat provincia Bolzano, o regiune semiautonoma si germanofona, cunoscuta si sub numele de Tirolul de Sud.

In fata acestei situatii, Guvernul italian s-a declarat "pregatit sa consolideze, cu respectarea Acordurilor Schengen, controalele la frontiera cu (localitatea) Brenner, asa cum s-a intamplat la Summitul G7", a anuntat provincia intr-un comunicat.

Cu ocazia Summitului G7, care a avut loc la inceputul lui iunie in Bavaria, aceste controale au fost reintroduse timp de mai multe saptamani, obligand numerosi imigranti sa se intoarca din drum.

"Nu este vorba despre o suspendare a Acordurilor Schengen, ci doar de o consolidare a controalelor", a insistat, citat de presa italiana, Arno Kompatscher, presedintele provinciei Bolzano.

In plus, dupa obtinerea undei verzi de la Guvernul italian, provincia italiana va gazdui timp de cateva zile, "in mod temporar, pentru a permite Bavariei sa se reorganizeze si sa faca fata situatiilor de urgenta, intre 300 si 400 de refugiati", se arata in comunicat.

"Ei vor fi repartizati in gimnazii", cu sustinerea logistica si protectia civila a unor organizatii benevole, a adaugat provincia, precizand ca statul va suporta costurile acestei "interventii umanitare extraordinare".

La Munchen, Biroul lui Muller a precizat ca Germania nu a cerut aceste controale, dar ca ar aprecia solidaritatea provinciei italiene.

Stocker "a propus ajutorul provinciei Tirolul de Sud. Noi salutam masurile de sustinere anuntate astazi (miercuri). Este un exemplu viu de solidaritate europeana", a declarat ministrul bavarez pentru AFP.

Potrivit presei italiene, aproximativ 15.000 de imigranti au trecut in localitatea Brenner de la inceputul anului. Iar cateva sute au trecut, de asemenea, miercuri.

Surse:

BEING A REFUGEE: LEARNING AND IDENTITY

Th e Making of the Modern Refugee