Economia a produs in prima jumatate a anului 304,98 miliarde de lei, mai mult cu 3,8% fata de primul semestru al anului trecut

de DP     HotNews.ro
Vineri, 4 septembrie 2015, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci

Institutul National de Statistica a detaliat vineri datele privind cresterea economica din primele 6 luni ale anului, confirmand cifra avansului PIB (de3.8%) comunicata la mijlocul lunii trecute. In prima jumatate a anului, economia a "produs" 304,98 miliarde de lei. La cresterea PIB, in semestrul I 2015 fata de semestrul I 2014, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,6%; Informatiile si comunicatiile (+0,9%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (7,2%) dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,8%) si Industria (+0,5%), cu o pondere de 22,0% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 2,2%, mai spune INS.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
-    cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB;
-     formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 8,1% a  volumulului sau.
O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinta a cresterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, insa, soldul usor pozitiv al balantei de plati.

"Raportat la trimestrul II din 2014 economia interna a crescut cu 3.3%, ritm in decelerare dupa avansul cu 4.3% an/an din trimestrul I. Cererea interna a avut o contributie de 4.9 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II, notandu-de performanta consumului privat (accelerare la 5.9% an/an, contributie cu 3.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB), evolutie sustinuta si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie", se arata intr-un raport transmis vineri de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

"Totodata, investitiile productive au urcat cu 7.9% an/an, avand o contributie de 1.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II.

Pe de alta parte, cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al PIB, -1.6 puncte procentuale, dat fiind ca exporturile au decelerat la doar 4.2% an/an (importurile au crescut cu 7.8% an/an), conform INS.

Trebuie subliniat faptul ca in trimestrul II companiile au destocat (stocurile au avut o contributie de -0.5 puncte procentuale la dinamica an/an a PIB), dupa acumularea de stocuri din T1.

Astfel, per ansamblu, in semestrul I economia interna a crescut cu 3.7% an/an, avansul cererii interne (contributie cu 5.2 puncte procentuale) contrabalansand contributia negativa a cererii externe nete (cu 1.5 puncte procentuale).

Consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 5.4% an/an (contributie de 3.5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB), evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, cresterea salariilor si relansarea creditarii in RON.

De asemenea, investitiile productive au urcat cu 8.1% an/an, contribuind cu 1.5 puncte procentuale la dinamica PIB, evolutie sustinuta de relansarea consumului intern si scaderea costurilor de finantare.

In sfera cererii externe nete exporturile au crescut cu 6.3% an/an, iar importurile cu 9.6% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate, in semestrul I se noteaza dinamica urmatoarelor ramuri: constructii (3.6% an/an), comert/transport/HORECA (5.6% an/an) si IT&C (+13.8% an/an). Agricultura si industria au crescut cu cate 2.2% an/an.

Vom revizui scenariul macroeconomic central prin incorporarea dinamicii componentelor PIB din semestrul I, dar si a masurilor de relaxare din Noul Cod Fiscal. Scenariul actualizat va fi inclus in Raportul macroeconomic lunar care va fi publicat saptamana viitoare.

Date fiind dinamica cererii interne si a cererii externe nete din semestrul I, a creditarii in RON catre populatie in primele sapte luni ale anului precum si perspectiva reducerii TVA la 20% de la 1 ianuarie atragem atentia cu privire la riscul deteriorarii balantei comerciale (si a contului curent) pe termen scurt si mediu. In acest context, ne asteptam la reactia politicii monetare (inflexiune) incepand cu 2016", se mai arata in raport.


Citeste mai multe despre   [P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

1359 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Concluzie! (Vineri, 4 septembrie 2015, 10:16)

  I.Puscas [anonim]

  Ei vedeti ca se poate! si se poate inca si mai bine; numai sa vrem! Trebuie accelerate si investitiile, pentru ca producerea de bunuri materiale aduce cea mai consistenta crestere a PIB si a exporturilor si asigura si locuri de munca, deci prosperitate.
  • 0 (0 voturi)    
   poate (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 10:59)

   ilidia [anonim] i-a raspuns lui I.Puscas

   Care investitii !? Unde le-ai vazut !? De cand cresterea PIB pe seama cresterii consumului este o masura "inteleapta"!? Las-i pe cei de meserie sa vorbeasca si abtine-te.
 • 0 (0 voturi)    
  Crestere pe consum, baloane de sapun... (Vineri, 4 septembrie 2015, 10:44)

  Metec [utilizator]

  Prefer o crestere de circa 1%, pe productie industriala si export, asa cum am avut in anii 2011 -2014, uneia de 4-5% din consum. Cresterea consumului distorsioneaza economia, imbogateste speculantii si duce la crize grave, asa cum a fost cea din 2008 - 2010.
  • -2 (2 voturi)    
   feriti-va (Vineri, 4 septembrie 2015, 14:32)

   monis [anonim] i-a raspuns lui Metec

   de astfel de personaje ca cel de mai sus, carora le pute totul in jur. economia, dupa multi ani, functioneaza. asta inseamna ca avem un guvern bun.
   • 0 (0 voturi)    
    Functioneaza ceva ceva prin Ardeal, Banat si (Vineri, 4 septembrie 2015, 16:06)

    Locke Lamora [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Bucuresti....dar esti departe de economia statelor din west.
   • 0 (0 voturi)    
    Mai, postacule... (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:04)

    Metec [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Normal ca imi pute tot in jur, mai ales postacii ca tine au un miros... puah!
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Luni, 7 septembrie 2015, 11:41)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Nu mai bate campii. O crestere nesemnificativa de doar 0,5 in industrie, si cresterea importurilor nu anunta nimic bun. Cel mult o noua criza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică