In primele 7 luni ale anului, Romania a inregistrat un nou record in privinta exporturilor, acestea depasind 32 de miliarde de euro, importurile fiind insa mai mari, respectiv 36 de miliarde de euro. Diferenta dintre ceea ce vindem la export si ceea ce incasam din exporturi, deficitul comercial adica, a fost de 3,9 miliarde de euro, mai mare cu 561,0 milioane euro decat cel inregistrat din primele 7 luni ale anului trecut. Bucuresti, Arges si Timis sunt judetele care acopera cele mai mari exporturi. Cat priveste cei mai mari importatori, acestia sunt Bucuresti, Ilfov si Timis, potrivit datelor din biletinul statistuc al judetelelor, publicat de INS.

  • In luna iulie 2015 exporturile FOB au fost de 5,04 miliarde euro, importurile CIF au fost de 5,68 miliarde euro.
  • Datele INS indica cresterea exporturilor cu un ritm lunar de 5.8%, la 5.04 miliarde EUR in iulie (nou maxim istoric), notandu-se dinamica componentei extra-comunitare (+13% luna/luna, la 1.42 miliarde EUR). De asemenea, componenta UE a urcat cu un ritm lunar de 3.2%, la 3.63 miliarde EUR. Totodata, importurile au consemnat o crestere cu 3.6% luna/luna, la 5.68 miliarde EUR in iulie (nou maxim istoric). Componenta extra-comunitara a crescut cu un ritm lunar de 7.3%, la 1.35 miliarde EUR, in timp ce componenta comunitara a urcat cu 2.5% luna/luna, la 4.34 miliarde EUR. (raport Banca Transilvania, transmis miercuri)
  • In perioada ianuarie-iulie exporturile au crescut cu 5.9% an/an, la 32.1 miliarde EUR, notandu-se dinamica componentei UE (+8.4% an/an, la 23.5 miliarde EUR). Componenta extra-comunitara a scazut cu 0.5% an/an, la 8.6 miliarde EUR. Importurile au consemnat un avans de 7% an/an la sapte luni, evolutie determinata, in principal, de dinamica componentei comunitare (+8.9% an/an, la 27.7 miliarde EUR). Componenta extra-comunitara a crescut cu doar 0.9% an/an, la 8.3 miliarde EUR.
  • Consideram ca dinamica fluxurilor comerciale internationale din primele sapte luni ale anului a fost influentata de procesul de relansare economica din Zona Euro, de accelerarea consumului privat si a investitiilor productive in Romania, de evolutiile din pietele de materii prime si pietele valutare, de problemele din sfera economiilor emergente, in contextul intensificarii divergentelor de politica monetara pe glob si de sanctiunile UE/Rusia. Conform scenariului macroeconomic central, revizuit recent, dinamica anuala a importurilor ar putea depasi ritmul de evolutie a exporturilor, intre 2015-2017. Altfel spus, ne asteptam la deteriorarea balantei comerciale pe termen mediu. (raport BT)