Conform datelor BNR contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 347 milioane EUR in primele sapte luni ale anului, in atenuare cu 65.2% an/an. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de dinamica componentelor venituri secundare- transferurile curente intre rezidenti si nerezidenti- (+28.7% an/an), servicii (+9.3% an/an) si venituri primare (deficit in atenuare cu 26.1% an/an, la 1,687 milioane EUR). Pe de alta parte, componenta bunuri a consemnat un deficit de 3,536 milioane EUR, in intensificare cu 17.7% an/an. In cadrul balantei de plati, bunurile reflecta valoarea bunurilor mobile care fac obiectul unui transfer de proprietate intre rezidenti si nerezidenti, indiferent daca bunurile trec sau nu frontiera tarii. Spre deosebire de statistica comertului international cu bunuri (ceaelaborata de INS) intrucat nu are loc schimbul de proprietate asupra bunului, in balanta de plati nu sunt inregistrate bunurile pentru prelucrare in Romania, respectiv bunurile pentru prelucrare in strainatate.

  •  De asemenea, statisticile BNR exprima cresterea investitiilor straine directe cu 15.9% an/an, la 2,048 milioane EUR in primele sapte luni ale anului, din care 1,228 milioane EUR au reprezentat participatiile la capital (iar 856 milioane EUR au constituit creditul intra-grup).
  • Nu in ultimul rand, conform datelor BNR datoria externa totala s-a redus cu 3.7% ytd, la 90.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie, evolutie determinata de declinul datoriei pe termen mediu si lung, cu 5.6% ytd, la 71.5 miliarde EUR. In cadrul acesteia, datoria publica directa a scazut cu 7.6% ytd, la 29.4 miliarde EUR. Datoria externa privata s-a diminuat cu doar 2.3% ytd, la 39.3 miliarde EUR. Nu in ultimul rand, volumul depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor a scazut cu 4.5% ytd, la 5.7 miliarde EUR, iar datoria autoritatii monetare a consemnat un declin de 23.7% ytd, la 2 miliarde EUR.
  • Pe de alta parte, datoria externa pe termen scurt a crescut cu 4% ytd, la 19.3 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie.   
  •  Pe termen mediu ne asteptam la deteriorarea contului curent al balantei de plati, pe fondul accelerarii cererii interne.
  •  In scenariul macroeconomic central (actualizat recent) ponderea deficitului de cont curent in PIB ar putea creste de la 0.5% in 2014 la 0.8% in 2015, 2% in 2016 si depasi nivelul de 3% in 2017.

sursa: Raportul Bancii Transilvania transmis luni investitorilor