Cand am fost prima oara in Grecia, gazdele au inventat niste legende fabuloase cu Pericle si ne-a oferit ocazia ca, pentru numai 45 de euro de caciula, sa ne duca la un monument strans legat de acea legenda. Am scos urgent din buzunar banii si, dupa o ora de mers cu masina, ne-a dus langa un deal, unde doua reflectoare luminau o placuta de marmura pe care scria "Pe-aici a trecut Pericle in drumul lui spre....". Cu asemenea trucuri, turistii straini lasa anual la greci peste 17 miliarde de dolari (3,5% din cheltuielile turistilor in UE). In Romania , strainii care ne-au vizitat in 2014 au cheltuit 1,8 miliarde dolari (0.4% din cheltuielile turistilor in UE), iar in primele 6 luni din acest an, cei aproape un milion de turisti straini au lasat in tara circa 660 de milioane de dolari. Cu cei 1,9 milioane de turisti straini in 2014, Romania e pe ultimele locuri in UE

turismFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Statisticii, in semestrul I 2015 numarul de turisti nerezidenti cazati in Romania a fost de 975,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 2585,1 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in semestrul I 2015 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (59,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 65,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (40,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (60,2%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati

E drept ca taierea TVA la serviciile turistice din ianuarie anul acesta a facut ca suma medie cheltuita de turistii straini in Romania sa creasca usor (de la o medie de 599 eur/vizita) la 605 eur/vizita), insa suntem inca departe ce ceea ce se numeste turism european.

O infrastructura precara, servicii de multe ori proaste si scumpe fac ca cei care ne viziteaza in scop turistic sa fie inca redus. Din totalul strainilor care trec granita romana, trei din cinci vin in scop de business. Desi avem locuri extrem de frumoase, comparabile cu cele din tarile in care vin zeci de milioane de turisti in fiecare an.

Iata topul turistilor straini dupa tara de origine in 2014:

Dupa cheltuielile facute de fiecare turist in parte, indienii par sa fie pr peimul loc, dar statisticile pot fi inselatoare. Asta pentru ca un indian care sta in Romania doua saptamani evident ca va cheltui mai mult decat un elvetian care sta doua zile. Prin urmare luati graficul de mai jos cu aceasta rezerva privind acuratetea.