In ciuda faptului ca indicatorii macro si evolutia economica se afla pe teritoriu pozitiv, ca si a faptului ca ultimul acord cu FMI s-a finalizat (cam) fortat si nu a fost tras niciun ban din suma contractuala, Romania intentioneaza sa ceara un nou acord de la FMI, conform declaratiilor facute pentru Reuters de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici si citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

"Fac parte dintre cei care cred ca un acord cu fondul este benefic din doua motive: ofera un plus de credibilitate in fata investitorilor (ducand la scaderea costurilor imprumuturilor) si obliga la mentinerea unei brume de disciplina financiara. Un acord cu FMI presupune stabilirea in comun a unor tinte macroeconomice care sunt verificate in cadrul unor intalniri periodice ulterioare", explica pentru HotNews.ro economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol.

Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an.

"Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca sunt incluse si aceste majorari, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat Eugen Teodorovici.

"Girul pe care il da fondul prin agrearea tintelor ofera investitorilor o plasa de siguranta iar faptul ca la fiecare etapa are loc o trecere in revista a performantelor economice creste gradul de transparenta. E adevarat ca exista o traditie a intreruperii acestor programe inainte de finalul convenit dar chiar daca ne abatem, cel putin avem un scenariu.", mai crede Apostol.

Incepand din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.

Ultimul acord cu FMI, incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.