Zona euro a devenit mult mai rezistenta, iar ritmul cresterii economice se imbunatateste, ceea ce arata ca masurile de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana au efecte benefice, a afirmat presedintele BCE, Mario Draghi, in discursul pregatit pentru acceptarea premiului "Global Citizen", acordat de organizatia neguvernamentala "Consiliul Atlantic al SUA", transmit MarketWatch si Bloomberg, citate de Agerpres.

Zona euro a revenit la "o crestere sustenabila, sub impulsul politicii noastre monetare". Rezultatele reprezinta "vesti foarte bune pentru intreaga lume", a apreciat seful BCE, dand asigurari ca institutia este pregatita sa adopte noi masuri daca scaderea ratei inflatia va continua. Si directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezenta la evenimentul de la New York, a afirmat ca Mario Draghi a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a "sustine Europa si a apara stabilitatea monedei euro".

In trecut, Mario Draghi a afirmat ca BCE "va face tot posibilul pentru a apara zona euro" iar Christine Lagarde a apreciat ca acestea au fost cuvintele cu cel mai mare succes in industria bancara. Lagarde se afla, de asemenea, printre laureatii premiului 'Global Citizen'.

"Progresele inregistrate in ultimii trei ani privind stabilizarea si intarirea euro sunt reale. Economia zonei euro revine pe crestere. Drumul pe care trebuie sa-l urmam este evident. Si nu ne vom opri pana cand uniunea monetara nu va fi finalizata", a afirmat presedintele BCE.

Miercuri, Eurostat a publicat o estimare preliminara care arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a coborat la minus 0,1% in septembrie, de la nivelul de plus 0,1% in august, revenind in teritoriu negativ dupa sase luni de crestere modesta.

In septembrie, Banca Centrala Europeana si-a redus estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei in zona euro, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci ca inflatia in zona euro ar putea cobori, temporar, in zona negativa, in cursul urmatoarelor luni.

Conform noilor prognoze de inflatie prezentate de BCE, zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o inflatie de numai 0,1%, urmata de o crestere a preturilor de 1,1% in 2016 si un avans de 1,7% in 2017. Comparativ, in luna iunie a acestui an, estimarile de inflatie ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% in 2016 si 1,8% pentru 2017.

Rata anuala a inflatiei in zona euro ar putea chiar sa 'coboare in teritoriul negativ in lunile urmatoare', a avertizat Mario Draghi, dar a atras atentia ca va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat in principal de scaderea pretului petrolului, in timp ce dinamica salariilor continua sa se imbunatateasca.

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa, deprecierea euro si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro in acest an.