Document Firmele cu datorii la stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere daca platesc principalul pana in martie 2016 (proiect)

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2015, 16:44 Economie | Finanţe & Bănci

Firmele cu datorii la stat vor putea fi scutite de penalitatile de intarziere
Foto: sxc.hu
 documente
(02 Oct 2015) PDF, 120KB
Companiile care inregistreaza la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere aferente daca achita pana la 31 martie obligatiile principale de plata, iar pana la 30 iunie dobanzile aferente, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului  Finantelor Publice. (vezi documentul in atasament). In prezent, contribuabilii datoreaza pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale dobanzi si/sau penalitati sau majorari de intarziere. Noua lege va anula practic penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor de plata principale catre bugetul general consolidat, restante la 30 septembrie 2015. Potrivit unor surse apropiate celor care au redactat proiectul, suma "iertata" se ridica la cateva sute de milioane de lei, dar intervine si o problema de hazard moral: multi care platesc acum de frica ANAF vor "impinge" plata principalului cat mai inspre 31 martie, pentru ca oricum li se vor anula penalitatile.

Ce prevede proiectul:
 • stingerea, pana la 31 martie 2016, a obligatiilor de plata principale, restante la 30 septembrie 2015;
 •  stingerea, pana la 30 iunie 2016, a dobanzilor aferente obligatiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale;
 • stingerea, pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, a eventualelor dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale,
 •  stingerea, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, a obligatiilor de plata principale curente, cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016;
 • depunerea, pana la data inregistrarii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, a tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
 • depunerea, pana la data de 30 iunie 2016, acererii de anulare a penalitatilor de intarziere.
Anularea penalitatilor de intarziere datorate si neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 septembrie 2015 si stinse pana la aceasta data, cu urmatoarele conditii:
 • stingerea, pana la data de 31 martie 2016, a dobanzilor aferenterespectivelor obligatii de plata principale;
 •  depunerea, pana la data de 30 iunie 2016, a cererii de anulare a penalitatilor de intarziere.
De subliniat ca in sintagma "datorate si nestinse" se includ si penalitatile  de intarziere ce nu sunt stabilite la 30 septembrie 2015 dar se vor stabili ulterior acestei date, prin decizie emisa de organul fiscal.

Anularea penalitatilor de intarziere datorate pentru diferentele suplimentare de plata declarate de contribuabili prin declaratie rectificativa cu scadenta anterioara datei de 30 septembrie 2015, cu urmatoarele conditii:
 • declaratia rectificativa sa fie depusa pana la data de 31 martie 2016;
 • - obligatia individualizata in declaratia rectificativa sa fie stinsa pana la aceeasi data de 31 martie 2016;
 • stingerea, pana la 30 iunie 2016, a dobanzilor aferente obligatiilor principale declarate suplimentar, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale;
 • stingerea, pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, aeventualelor dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale,
 •  depunerea tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere;
 • depunerea cererii de anulare a penalitatilor de intarziere pana la data de 30iunie 2016.
Anularea penalitatilor de intarziere aferente diferentelor suplimentare stabilite prin decizie de impunere emisa de inspectia fiscala care este in curs de derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, cu conditia platii obligatiilor principale individualizate in decizia de impunere si a dobanzilor aferente acestora pana la termenul de plata prevazut in decizie.

De subliniat: pentru contribuabilii la care urmeaza a incepe inspectia fiscala in primele 10 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta pot depune declaratii rectificative iar, prin derogare de la prevederile Codului de proceduira fiscala, acestea vor fi luate in considerare de organul fiscal. Aceasta masura are ca scop
acordarea posibilitatii contribuabililor de a beneficia de facilitatea fiscala prevazuta la pct. 2, avand in vedere ca potrivit Codului de procedura fiscala eventuale declaratii rectificative depuse de contribuabili pe perioada inspectiei fiscale nu se iau in considerare de organul fiscal.

Alte masuri prevazute in proiectul de OUG:
 •  in cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, in scopul acordarii posibilitatii de a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere se reglementeaza posibilitatea contribuabilului de a efectua plati din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. Ca urmare, masura se va aplica temporar, pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta - 30 iunie 2016. Totodata, masura se va aplica si pentru popririle infiintate intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si 30 iunie 2016.
 • facilitatea fiscala nu se aplica pentru obligatiile de plata rezultate din raporturile juridice contractuale (redevente, chirii, dividende), cu exceptia redeventelor miniere, a redeventelor petroliere si a redeventelor rezultate din contracte  de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de Agentia Domeniilor Statului.
 • de asemenea, facilitatea fiscala nu se aplica nici contribuabililor aflati in procedura insolventei potrivit Legii nr. 85/2014 intrucat acesti contribuabili se afla sub un regim special in ceea ce priveste modul de indeplinire aobligatiilor de plata.
 • daca indeplineste conditiile, un contribuabil poate beneficia de anularea penalitatilor de intarziere in oricare dintre situatiile prevazute de ordonanta de urgenta.
 • posibilitatea contribuabililor de a notifica organului fiscal intentia de a beneficia de oricare din facilitatile prevazute. In acest caz, pentru penalitatile de intarziere ce pot formna obiectul anularii se instituie un regim special de administrare.
 • in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevazuta de ordonanta de urgenta se acorda daca organul deliberativ local, respectiv consiliul local, emite o hotarare in acest scop. In acest caz, facilitatea vizeaza anularea a 50% din majorarile de intarziere ce reprezinta componenta de penalitate de intarziere.


Citeste mai multe despre   


17054 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  sa recompensam nesimtirea (Vineri, 2 octombrie 2015, 17:44)

  LiviusAcris1 [anonim]

  Deci pe viitor, nu platiti datoriile ca pana la urma va sterg macar penalitatile.
  Asa prim-ministru, asa guvern, asa tara.
   #showComment#showComment
 • -1 (3 voturi)    
  Cum e corect? (Vineri, 2 octombrie 2015, 17:55)

  Nuca Marius [anonim]

  penalitatile sau penalizarile ?
 • +9 (9 voturi)    
  Nu am incredere! (Vineri, 2 octombrie 2015, 20:05)

  Alfabetix [utilizator]

  In plina criza cand compania mea se lupta sa supravietuiasca, sa nu dea oameni afara, cu credite la banci, guvernul a promis tot asa ca stinge datoriile, ca ajuta contribuabilul, blabla... minciuni... Am platit tot, la sange! Cum intarzii un pic, pac! poprire pe conturi.
  Dar cand esti firma mare, cu contracte cu statul, cu datorii mari, eee! se schimba partitura!
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  l-ati copy pe isa (Vineri, 2 octombrie 2015, 22:12)

  cristi [anonim]

  dupa aproape 20 de ani, si bine ati facut
 • +5 (5 voturi)    
  statul nu-si face treaba (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 9:52)

  rov [utilizator]

  nu-si popularizeaza propriile legi, nu are grija sa fie respectate, producand daune economice.
  Apoi statul e pentru unii muma si pentru altii ciuma.
  De ce nu-i premiaza pe cei corecti cu scaderea impozitelor si a taxelor?? Sunt firme care fac imprumuturi sa-si plateasca la timp taxele...
  Tot pe cei incorecti ii ajutam, tot pe cel ce fura il lasam liber? Ce se incurajaza de fapt?
 • +4 (4 voturi)    
  Scutiri de penalitati (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 13:17)

  cilinco [anonim]

  Sunt PFA , mentionez ca fac prestari de servicii in timpul liber, deci castig un ban in plus cinstit, dupa 8 ore de lucru ca angajat. Conform noului cod fiscal din 2016 voi plati si contributia pentru pensie(desi o platesc eu si angajatorul unde lucrez), idem platesc contributia la casa de asigurari de sanatate (desi o platesc si plateste angajatorul unde lucrez).
  va intreb eu , daca intr-un trimestru ca PFA nu platesc taxele, impozitele ce se va intampla? Imediat ANAF-ul va fi pe mine si imi va bloca toate conturile.
  De zeci de ani firmele de stat fura si guvernele(in special de stanga le iarta) , pana cand va fi intr-un felpentru unii si altfel pentru altii? Penalitatile le platim noi fara sa ne dam seama.
  Si ca o ultima intrebare, domnilor politicieni , indiferent de culoarea politica de ce incurajati nemunca , de ce nu-i lasati pe oameni sa lucreze in conditii decente?
  De aceea avem atati asistati sociali, s-au obisnuit cu nemunca.
  Dl. Politicieni nu uitati ca ceasul ticaie si pentru voi.
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Guvernul prolifereaza nesimtirea datornicilor (Duminică, 4 octombrie 2015, 9:18)

  andreesanu [utilizator]

  Bataie de joc la adresa romanilor care-si platesc datoriile la stat si asta o face asa zisul guvern de paie-Ponta.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version