Cand Gabriel Balanescu a intrat pe poarta agentiei Credit Europe Bank ca sa-si depuna dosarul in vederea obtinerii unui imprumut in franci elvetieni, nu stia ca "parteneriatul" cu banca se va sfarsi la Tribunal. Era la sfarsitul anului 2007, in plin boom imobiliar, cand Balanescu a decis sa-si ia o locuinta si a apelat la un imprumut bancar. Relativ rapid banca i-a virat in cont banii, iar Gabriel a si facut achizitia mult-asteptata. Partea proasta insa abia urma sa vina. Spezele bancare au inceput sa se mareasca de la o luna la alta, iar Gabriel Balanescu le achita, chiar daca avea semne de intrebare cu privire la corectitudinea comportamentului celor de la banca. "N-am intarziat nicio singura luna cu plata ratelor", povesteste Gabriel. O singura data am facut o cerere ca sa iau o pauza de o luna, cerere care mi s-a aprobat. Dar stati linistit ca luna de pauza a fost platita din plin prin taxele si comisioanele lor", mai spune acesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa ce s-a pornit tavalugul clientilor nemultumiti care s-au organizat pe diferite medii de socializare, coaguland o miscare de protest impotriva bancilor, Balanescu n-a stat nici el mult pe ganduri. A discutat cu prietenii, si-a luat un avocat si a dat in judecata Credit Europe Bank (CEB). Zilele trecute, dupa un an de termene, Tribunalul i-a dat dreptate.

Tribunalul Bucuresti a obligat Credit Europe sa incaseze ratele unui credit in franci elvetieni la cursul de 2,0950 lei/CHF, valabil la momentul semnării contractului si sa emita un nou grafic de rambursare care să prevada restituirea creditului în lei. Mai mult, banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata. De asemenea, este obligata sa calculeze ratele si toate rambursarile viitoare la cursul de 2,0950 lei/CHF si sa incaseze ratele conform unui grafic de rambursare, emis in lei.

Sentinta nu este definitiva, iar Credit Europe va face cu siguranta apel, spun si reprezentantii bancii. "Au tot dreptul sa faca apel. E si normal, probabil ca si eu as face in locul lor. Dar noi mergem inainte!", a mai spus Balanescu. "Oricum, mai spune clientul CEB, niciodata in toti acesti ani banca nu mi-a adus la cunostinta care sunt riscurile la care ma expun indatorandu-ma in franci. Deviza lor, cum ca sunt aproape de clienti, e departe de realitate".

Acesta este primul proces castigat pe aceasta speta in Bucuresti. Sentinta Civila nr. 5311/01.10.2015 a fost pronuntata in dosarul nr. 11307/3/2015, reclamantul fiind reprezentata de catre avocatul Codrut Avram.

Hotararea a constatat practic nulitatea absoluta a clauzelor privind riscul valutar, dintr-un contract de credit ipotecar in franci elvetieni.

Solutia pronuntata de instanta vizeaza “inghetarea cursului de schimb valutar CHF-leu pentru efectuarea platilor in temeiul contractului mentionat la valoarea de la momentul semnarii contractului ( curs valutar de 2,0950 lei/CHF) respectiv calcularea si plata ratelor si a tuturor rambursarilor la valoarea in lei a francului elvetian de la data semnarii contractului, pe intreaga perioadă de valabilitate a acestora. Obliga paratele la restituirea catre reclamanta a tuturor sumelor platite in plus, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valabil la data semnarii contractului( 54.099,79 lei), la care se adauga dobanda legala de la data incasării fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de catre parate. Obliga paratele sa emita un nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului în lei, conversia creditului din CHF in lei facandu-se la cursul CHF-leu de la data semnarii contractului.”

Solutia poate reprezenta un precedent important pentru toate procesele de acest gen, putand fi invocata ca practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina care contin clauze de risc valutar, spun avocatii clientului.

Ce spune sentinta:

"Admite actiunea astfel cum a fost precizata. Constata nulitatea absoluta a clauzelor 6.1 si 6.1.3 din conditiile speciale ale contractului de faciltate de credit si garantie nr. 101509 din 12.2007 si a clauzei 6.1ind 1.3 din Actul aditional nr. 1/15.09.2011, avand in vedere caracterul abuziv al acestora. Dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-lui pentru efectuarea platilor in temeiul contractului mentionat la valoarea de la momentul semnarii contractului ( curs valutar de 2,0950 lei/CHF) respectiv calcularea si plata ratelor si a tuturor rambursarilor la valoarea in lei a francului elvetian de la data semnarii contractului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestora. Obliga paratele la restituirea catre reclamanta a tuturor sumelor platite in plus, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valabil la data semnarii contractului( 54.099,79 lei), la care se adauga dobanda legala de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de catre parate. Obliga paratele sa emita un nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului in lei, conversia creditului din CHF in lei facandu-se la cursul CHF-leu de la data semnarii contractului. Constata nulitatea absoluta a clauzei 5.1 lit b din conditiile speciale ale contractuli si obliga paratele la restituirea catre reclamant a sumei platite cu titlu de comision de acordare (10001,33 lei) suma la care se adauga dobanda legala calculata de la data incasarii acestei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de catre parate. Constata nulitatea absoluta a clauzei 5.2 din Conditiile speciale ale contractului, avand in vedere caracterul abuziv al acestora. Obliga paratele sa plateasca reclamantului suma de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la registratura sectiei a VI-a Civila a Tribunalului Bucuresti. Hotararea se va pune la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei"