Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-au majorat cu 230 de milioane de euro in luna noiembrie, informeaza BNR. Rezervele totale sunt astfel de circa 25,441 miliarde euro.

Conform BNR, cresterea de 230 milioane euro a fost rezultatul unor intrari de 641,4 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale (inclusiv cresterea valorii de piata a obligatiunilor straine detinute de BNR) si altele.

Iesirile au fost de 411,4 milioane euro si au reprezentat, printre altele, plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale.

Rezerva fizica de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a scazut la 1,792 miliarde euro.

Astfel, rezervele internationale ale bancii centrale (valute plus aur) se situeaza la 27,23 miliarde euro.

Pina la sfarsitul anului 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 129 milioane euro.