Institutul National de Statistica organizeaza Ziua Portilor Deschise marti, 20 octombrie 2015 cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, initiativa avand loc in fiecare an si prilejuind celor cateva zeci de vizitatori sa cunoasca "la ea acasa" institutia care ofera imaginea completa a vietii economice si sociale a Romaniei. Programul evenimentului incepe la ora 9,30, cu prezentarea INS, urmata de o serie de interventii ale unor directori din cadrul Institutului. Concluziile vor fi trase de seful INS, Tudorel Andrei, intre orele 14,30-16. Statistica oficiala a Romaniei implineste 156 de ani, fiind infiintata in 12 iulie 1859, de Alexandru Ioan Cuza care a semnat Ordonanta Domneasca prin care lua nastere statistica oficiala romana. E drept, prima incercare de creare a unui Biroul de Statistica in arealul Romaniei de azi a fost facuta la 15 noiembrie 1857 in Tara Romaneasca. Aceasta incercare a esuat din lipsa de fonduri.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Scurt istoric

Pe plan mondial, anul de nastere al statisticii este considerat 1853, an in care a avut loc primul Congres International de Statistica (in Belgia), congres organizat de Adolphe Quetelet.

Intre 1934 si 1951, institutia a purtat numele de Institutul Central de Statistica, actuala denumire datand din 2001, cand a fost data Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei 75/2001.

Precursorii statisticii in Romania, precum si primii ce au predat statistica au fost Ion Ionescu de la Brad si Dionisie Pop Martian, care au intrat in contact cu stiinta statisticii pe vremea cand studiau in strainatate.

Participarea lui Dionisie Pop Martian la Congresul International de Statistica de la Viena, din 1857, a fost facuta din proprie initiativa, neavand nici un sprijin oficial. Desi a participat ca un simplu spectator, Pop Martian a intrat in contact cu diferite personalitati ale lumii statisticii, tragand o serie de invataminte ce urmau a-i folosi mai tarziu.

Odata cu infaptuirea Unirii Principatelor romane, la 24 aprilie 1859 Consiliul Administrativ al Principatelor aproba proiectul de lege pentru infintarea unui Birou de Statistica, precum si intocmirea unor statistici ale tarii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il numeste pe Dionisie Pop Martian ca sef al acestui Birou.

Astfel, Decretul domnesc nr. 117 din 28 aprilie 1859 poate fi socotit ca data infiintarii oficiale a Serviciului statistic central din Tara Romaneasca, devenit ulterior nucleul Serviciului Roman de Statistica.

Dupa ce proaspatul numit director al Biroului de statistica, Pop Martian, prezinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza un "Proiect pentru instituirea unui Oficiu central de statistica administrativa", iar in 5 iunie 1859 prezinta o expunere de motive in fata camerei elective avand acelasi subiect, Adunarea electiva dezbate proiectul pe 1 iulie si il aproba, pe 3 iulie 1859. La 12 iulie, domnitorul Cuza confirma amendarea legii prin Hotararea domneasca nr. 276 consfiintind nasterea Oficiului Central Statistic din Tara Romaneasca.

Organizarea statisticii in Moldova

Pe baza referatului prezentat domnitorului de Lascar Catargiu, la 1 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza da decretul de infintare a Directiei de Statistica a Moldovei. Simultan, domnitorul semneaza un decret prin care Ion Ionescu de la Brad este numit director al Directiei de Statistica a Moldovei.