Valoarea totala a productiei din agricultura Romaniei a fost anul trecut de 74,524 miliarde de lei lei, cele mai mari valori inregistrandu-se in regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, iar cele mai mici in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, regiune agricola de mica importanta, au transmis joi oficialii Statisticii. In ceea ce priveste valoarea serviciilor agricole, aceasta este in general nesemnificativa, in anul 2014 contribuind cu numai 1,3 % la valoarea productiei ramurii agricole la nivel national.

Structura valorii productiei ramurii agricole in anul 2014 este asemanatoare cu cea din anul precedent. La productia vegetala ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (19,7%), Sud-Est (17,7%) si Nord-Est (16,3%), iar la productia animala revine regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (15,9%) si Sud-Est (15,1%).

(sursa foto: "Romania in cifre 2015", publicatie editata de INS)

Valoarea productiei ramurii agricole reprezinta expresia valorica a volumului tuturor produselor agricole, fara pierderi si intraconsum, obtinute intr-un an, a serviciilor agricole executate contra unui tarif sau pe baza de contract, precum si a activitatilor secundare neagricole neseparabile.

Intraconsumul se refera la cantitatile de produse agricole obtinute si consumate in cadrul aceleiasi unitati, in aceeasi activitate agricola si in acelasi an calendaristic (semintele utilizate la insamantarile din toamna anului, strugurii utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, ouale puse la incubat, laptele utilizat pentru hrana animalelor, laptele transformat in derivate - produse obtinute din prelucrarea laptelui).

Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt cele legate direct de productia agricola si nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea branzeturilor in ferma zootehnica).

Evaluarea productiei vegetale si animale in preturi curente s-a facut cu preturile medii de baza pe tara (preturile producatorului la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) pentru fiecare produs in parte