Companiile vor fi avantajate de noul sistem de taxare a cladirilor care se va aplica din 2016, se arata intr-o analiza publicata de Contexpert.ro pe pagina de internet. Consiliile locale au inceput sa publice proiectele de hotarare, privind cotele de impozit pentru anul viitor, iar unele dintre ele chiar le-au aprobat. Conform proiectelor de hotarari consultate de Contexpert, orasele mari au tendinta de a alege cotele maxime de impozit, asa cum sunt stabilite de noul Cod fiscal, pentru cladirile persoanelor juridice. Chiar si asa, avand in vedere ca noul Cod prevede ca, pentru cladiri rezidentiale, cota pentru firme poate fi intre 0,08 si 0,2%, fata de 1,5%, in prezent, scaderea este semnificativa.

In Capitala, de exemplu, firmele vor avea cota de impozit de 1,3%, in loc de 1,5%, pentru cladirile nerezidentiale, cu scop economic, si de 0,2%, in loc de 1,5% pentru cele rezidentiale.

Pe de alta parte, in cazul persoanelor fizice, consiliile locale se arata mai ingaduitoare si inclina sa impuna o cota mai mica pentru cladiri nerezidentiale decat in cazul firmelor.

  • De unde apare schimbarea?

Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede cote de impozit in functie de destinatie, in loc de proprietar, astfel:

intre 0,08% - 0,2% pentru cladiri rezidentiale

intre 0,2% - 1,3% pentru cladiri nerezidentiale

Surprinzator este ca, desi intentia legiutorilor, cand a fost modificat sistemul de taxare a cladirilor, era sa nu mai existe discriminare in functie de statutul proprietarului, consiliile locale continua sa stabileasca diferit cotele pentru cele doua categorii, respectand, evident, limitele din legea fiscala.

Vezi care sunt propunerile diferitelor primarii din tara pe site-ul Contexpert.ro