Coface: Dupa o incetinire brusca a economiei in 2014, se va vedea o usoara imbunatatire a activitatii economice si o crestere moderata in 2015

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2015, 13:39 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(16 Oct 2015) PDF, 313KB
"O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi. In 2014, s-a inregistat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din regiunea CEE.  Media insolventelor in regiunea CEE este de 1,1%", se arata intr-un raport dedicat Romaniei de grupul de asigurari de credit Coface (vezi in atasament Raportul integral)

Potrivit Coface, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte. In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile EU 27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44.103 MIL EUR, de la 41.867 MIL EUR in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile EU 27 au crescut la 37.305 MIL EUR in 2014, de la 34.508 MIL EUR in 2013.    

Reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei, mai cred expertii grupului.
Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale bancilor austriece, franceze, grecesti, olandeze, vor continua sa isi ramburseze datoriile catre companiile mama, in acelasi timp crescandu-si si depozitele interne.
Totodata, investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate. 

In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public, mai arata Raportul citat. Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare." Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015. Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti. Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile", conchid autorii raportului.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

698 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri