Presedintele zambian Edgar Lungu spera ca Dumnezeu sa salveze moneda tarii sale, kwacha, asa ca vrea ca poporul sau sa tina o zi de post si rugaciune pentru a opri declinul celei mai proaste valute din lume si pentru a rezolva si alte probleme, precum scaderea pretului cuprului sau penele de curent, informeaza Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toate barurile, cluburile de noapte si locatiile de petrecere vor fi inchise in ziua respectiva, iar federatia de fotbal zambiana a anulat meciurile interne.

Liderii religiosi isi indeamna credinciosii sa se ralieze in jurul presedintelui pentru acest apel. Peste 80% din populatia de 15 milioane este crestina.

Lungu cere interventia divina pentru a ajuta economia in criza, in conditiile in care kwacha s-a depreciat anul acesta cu 45% fata de dolar, cel mai mare declin dintre cele 155 de valute urmarite de Bloomberg.

Pretul cuprului a scazut cu peste 20% in ultimul an, ceea ce face ca mari firme sa ia in considerarea inchiderea de mine si concedierea a mii de lucratori. Zambia este al doilea producator de cupru din Africa, metalul acoperind 70% din exporturile tarii.

De asemenea, seceta provoaca pene de curent de 14 ore pe zi in anumite zone si a dus la scaderea cu 22% a productiei de porumb.