“Cazul e din acest an. Firma Selina, judetul Bihor. Constructii, foarte puternica regional. Avea contracte de reabilitare drumuri in derulare, dar se confrunta si cu dezechilibre financiare puternice. Stiti ca o firma care face drumuri nu are cum sa nu lucreze fara credite, pentru ca ea isi incaseaza banii la cateva luni dupa receptia lucrarilor. Ei bine, am gasit doua banci care au oferit finantare, desi multe banci se gandesc la un exit din Romania si nici nu isi mai pun problema sa isi mareasca expunerea aici. Ei, noi am gasit acesti doi finantatori si lucrurile merg spre bine",povesteste Andrei Cionca , fondator al Casei de Insovente Transilvania. Avem in Romania 45 de insolvente la mia de firme- cele mai multe din regiune. De ce? “In primul rand avem greselile de management. Nu scaderea consumului e de vina, cum spun managerii La noi, antreprenorul identifica firma cu ei. Daca moare firma, moare si el. Si, mai ales, nu stiu cand e momentul sa ceara un sfat”, mai spune Cionca.

Andrei Cionca, presedinte CITR GrupFoto: Hotnews

"Daca nu mai finantau Selina, bancile ar fi pierdut si mai multi bani Erau banci cu care firma lucrase si inainte de aparitia problemelor. Le-am oferit doua scenarii, unul in care nu ar fi finantat si altul, scenariul predictibil in care toate partile castigau. Discutam de cateva zeci de milioane de euro. Mai avem in lucru un alt caz, o firma tot din constructii care e foarte aproape de a lua o finantare mult mai mare decat Selina. Sigur, sunt si cazuri in care am gasit si finantare extra-bancare”, crede fondatorul CITR.

Actionam si ca investitor activi in unele cazuri si am atras sume importante de la alti investitori- cazul Cemacom- salvand firma de la insolventa. La fel am procedat si in cazul Jolidon. Am livrat deja un imprumut de criza si vom suplimenta acest imprumut cu capital de lucru.

“Sa stiti ca toate insolventele sunt dificile. Nu exista unele mai usoare sau altele mai grele. Pe de-o parte, managerii sunt nemultumiti. Pe de alta parte, si angajatii sunt nemultumiti, pentru ca nu-si mai iau salariile la timp sau li se diminueaza lefurile. De asemenea, la fel de nemultumiti sunt si finantatorii pentru ca nu-si mai recupereaza banii imprumutati. Toata arta e sa stii cum sa intorci caderea si s-o transformi intr-o situatie in care toti sa aiba ceva de castigat. La Cemacom am avut o procedura de evitare a insolventei care au durat 3 ani de zile. Dar in final a castigat si banca, si actionarii chiar daca au fost obligati sa aduca bani de-acasa”, spune Andrei Cionca.

La noi, 9 firme din 10 care intra in insolventa nu au niciun bun pe firma, ele s-au dezvoltat numai pe credit. “La noi, prima intrebare pe care finantatorii o pun este :Ok, iti dam niste bani, dar pui si tu o parte din fonduri?” Ori, ei nu mai au de unde pune, ca nu au”, mai spune Cionca.

“Toate companiile la data la care au fost finantate au avut o poveste frumoasa. In momentul in care ajung in insolventa inseamna ca undeva s-a dereglat ceva. Undeva ele pierd bani...undeva, ceva anume nu mai functioneaza”, explica seful CITR.

Dezvoltarea pe credit e de inteles intr-o economie de piata tanara, cume cea de la noi , mai spune fondatorul CITR. “La noi, putini sunt cei carora parintii le-au lasat o suma consistenta de bani pe care s-o cresc. Asa ca, cei mai multi au crescut prin mecanismul creditarii”, crede Cionca.

Cea mai mare problema a managerilor romani: pierd timp serios din momentul aparitiei primelor semnale ca firma n-o duce bine

Dar cea mai mare problema a managerilor locali este ca nu estimeaza bine momentul de timp in care au nevoie de ajutor. Ei spera probabil sa isi rezolve singuri problemele, insa in momentul in care se izbesc de dificultati, in loc sa comunica si mai transparent si sa intrebe specialistii ce s-ar putea face, ei prefera sa se izoleze si sa comunice mult mai precar .

“Asta e cea mai mai mare problema: componenta de timp. In firmele pe care le vedem, se pierde foarte multa plusvaloare pentru ca managerul nu intervine la momentul oportun.Vede ca are probeme, dar nu cauta solutii. Cand vede de pilda ca are pierderi operationale, nu se consulta cu un specialist. Fcaeti analogie cu situatia unui bolnav. Cand te doare ceva, nu mergi sa intrebi un doctor?”, se intreaba retoric seful CITR.

O firma in insolventa gaseste foarte dificil finantatori. Cine sa-si riste banii intr-o afacere despre care nu stii daca-si va mai reveni? Ganditi-va ca o firma in insolventa e una in criza si prin urmare isi pierde credibilitatea. Unde sa se duca, la banci? Normele interne ale bancilor fac ca acest mecanism de finantare a insolventei sa fie practic extrem de dificil de pus in practica. Si, pana la urma, de finantare depinde succesul sau esecul restructurarii. “Daca nu vin fresh money, firma nu are nicio sansa”, explica Andrei Cionca.

• Cate firme isi provoaca singure insolventa?

”Asta e cancan, nu e o poveste reala, chiar daca am mai vazut si eu asemenea opinii”, crede Cionca. Noi am facut foarte multe studii. Inainte de 2008, toate companiile erau intr-un boom. Se extindeau doar ca sa mai castige cota de piata, lucru pe care il faceau de multe ori in dauna profitabilitatii. In momentul in care piata de retail a cazut, cu tot ce inseamna asta in amonte, companiile astea au avut o mare problema. S-au trezit cu pierderi acumulate, cu o cota de piata care nu mai insemna nimic si au fost nevoite sa sa reinventeze. Cele care au putut face asta, desigur”. Cele care n-au putut, au intrat in faliment, au vandut din active si asta este!”, mai spune fondatorul CITR.

Nu am avut azi o companie bine mersi, si maine sa intre in insolventa din senin. Eu unul nu am intalnit asemenea situatie. Asta pentru ca avem o cultura antreprenoriala foarte puternica. Avem antreprenorul manager care crede ca e cel mai bun manager pentru afacerea lui. Suntem o economie a IMM-urilor in care 9 firme din 10 sunt conduse de manageri patroni. Exista o incultura a insolventei si se fuge de ea ca de un stigmat , desi e o a doua sansa a unei companii.

• Cum se restructureaza un business?

“O luna si jumatate, o echipa de la noi de 8-10 oameni sta in companie, incearca sa inteleaga industria, cum functioneaza afacerea, unde a gresit acea companie incearca sa inteleaga concurenta...Avem apoi rapoarte detaliate pe sectoare. Ultimul asemenea raport este pe piata caramizilor. Pentru ca nu poti sa te duci la banca sa restructurezi un credit fara sa stii concret in ce consta performanta companiei”, arata Cionca.

In genere finantarile sunt bancare. Iar bancherilor trebuie sa li se explice unde si de ce au gresit acele firme si cum si-ar putea reveni. “Noi facem o analiza pe ceea ce s-a petrecut in ultimii 5 ani in acea companie, dupa care scriem un raport in care aratam si cum a crescut compania, dar mai ales cum s-a produs declinul, cu motive, cauze samd”, povesteste fondatorul CITR.

O companie prea rar reuseste cu propriile forte sa se restructureze, crede Cionca. “Ea traieste de regula intr-un alt film”, spune el. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa fie motorul acestei restructurari.

• De ce isi fac romanii firme de comert si constructii, adica exact cele mai expuse sectoare la insolventa?

E foarte bine ca fac asa, aduc sange proaspat in sistem, spune Cionca.”In Londra exista Institute of Directors, care grupeaza toate micilor companii. In fiecare an au o conferinta in care se anunta trendurile si la care participa premierul sau ministrul de Finante. Eu am fost recnt la o asemenea conferinta, la care a participat ministrul lor de Finante. 8 din 10 companii nou infiintate in Marea Britanie sfarsesc in faliment in mai putin de un an de zile. Dar mesajul nostru este”Continuati sa incercati, pentru ca aceste firme sunt motorul. Celelalte 2 firme din 10 care reusesc , reprezinta motorul economiei”, crede seful CITR.

In momentul in care un domeniu este afectat si un numar de companii sunt in criza, automat inseamna ca e loc in piata de firme noi , sanatoase care sa le ia locul. Nu inseamna ca reteta e un esec, ci ca e loc pentru companii noi.

• Amnistia fiscala pentru firmele in insolventa? Foarte buna, crede Andrei Cionca

Amnistia fiscala e o masura ok pentru companii. Problema unei firma in insolventa este ca nu dispune de cash. Orice masura care ii lasa la dispozitie niste lichiditati e o masura foarte buna. La fel ca si testul creditorului privat e o initiativa legislativa foarte buna, considera Cionca

Cele 6 semne ca firma ta se apropie tiptil de insolvemta:

• Datorii pe termen scurt mai mari decat activele circulante

• Restante mai mari de 90 zile la datoriile fiscale

• Capital propriu negativ

• Valoarea creantelor neincasate depaseste cifra de afaceri pe 6 luni

• Credite bancare rescadentate de cel putin 2 ori in ultimul an

• Limite de credit de la furnizori restranse in ultimele 6 luni

Daca cel putin 3 din ipotezele de mai sus sunt reale in businessul tau, inseamna ca s-ar putea sa ai o problema.