Romania ar putea incheia anul viitor un acord de tip Precautionary Liquidity Line cu Fondul Monetar International daca doreste, a declarat joi, Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, la o intalnire cu jurnalistii, noteaza Agerpres. "Daca acum cativa ani eram comparati cu tari mai putin stabile, acum comparatia este strict regionala, unde este Romania intre Polonia si Ungaria. Toata lumea spune ca Romania trebuie sa aiba randamente mai mici decat Ungaria si mai mari decat in Polonia. Polonia are un flexible credit line (FCL) de la FMI si cred ca piata se asteapta ca si Romania sa incerce la un moment dat un asemenea FCL. FMI a dat un semnal clar ca nu putem sa trecem de la un stand-by la un FCL, trebuie sa trecem prin intermediar, numit Precautionary Liquidity Line (PLL)...Vad ca si politicienii romani au spus ca vor un acord de tip precautionary. Eu zic ca daca-l vrem cu adevarat, il luam", a explicat Dan Bucsa.

Dan BucsaFoto: Agerpres

Intrebat daca Romania ar putea incheia un acord cu FMI fara implicarea Comisiei Europene, Dan Bucsa a precizat ca de PLL beneficiaza Macedonia si Maroc, tari care nu sunt in UE.

"Un nou acord, daca ar relua reformele structurale nefacute si ar da un nou program de implementare pentru reforme structurale, ar avea sens", a explicat Bucsa.

Ultimul acord cu FMI, care a expirat in septembrie 2013, a avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.