"Daca as fi in Guvern, as face un task force (grup de lucru- n.red) cum au cehii sau ungurii, format din specialisti si din buni negociatori, cu care as merge sa atrag investitii straine. Este impresionant cand vin maghiarii la Londra cu acest task-force. Vin cam la fiecare 3 luni si prezinta ceea ce au de oferit, spunand de ce investitii au nevoie. Premierul, ministrul de resort, plus vreo 80 de firme. Vin foarte bine pregatiti, cu pitch-uri bine tintite, cu tot tacamul. Anunta potentialii investitori inainte cu 6 luni, le trimit niste cataloage clare, impartite pe categorii. In ziua intalnirii, sala e plina de fonduri suverane, de risc, de investitori privati si de fonduri de pensii, iar discutiile sunt foarte relaxate, fara discursuri sforaitoare", a spus joi Dan Bucsa, fostul economist sef al Unicredit Romania, in prezent Dan lucrand pentru divizia londoneza a aceleiasi banci, raspunzad de 12 state.

Firmele spun "Astia suntem, asta e catalogul, ati avut timp sa-l studiati. Avem afaceri de atatia euro, putem sa le crestem cu atat, dar avem nevoie de suma asta", iar potentialii investitori pun intrebari. Totul e pregatit ca la carte. Si vin pe diferite zone de business, la fiecare cateva luni", arata Bucsa.

Un asemenea task-force ar fi cu atat mai util cu cat din punctul de vedere al investitiilor straine, ar putea urma o perioada mai sensibila. "Cei de la Banca Reglementelor Internationale au facut un studiu care arata ca inainte cu cateva luni fata de momentul in care se anticipeaza ca FED va mari dobanda, banii ies de pe pietele emergente si se muta pe dolar. Chiar daca Romania e mai bine vazuta acum, acest fenomen are loc. Noi vom fi mai putin atinsi decat ungurii sau polonezii, unde investitorii straini detin ponderi importante in detinerea de titluri de stat, insa fenomenul se poate petrece si la noi", crede economistul roman.

In opinia lui Bucsa, in viitor in Romania vor veni investitori care cauta costuri mai mici: call-centere si electronice. "Le multumim call-cenerurilor, transportatorilor si lohnului, pentru ca ei ne scot pe balanta comerciala pe plus in acest moment. Pe bunuri avem deficit, pe servicii suntem pe plus. Transportatorii romani sunt cautati pentru ca sunt si mari diferente intre conditiile impuse transportatorilor romani si ceea ce le permit de pilda sindicatele germane propriilor membri sa transporte", mai spune Bucsa.